NJEMAČKA ISTRAŽUJE UBOJSTVO GRUĐANINA IZ DALEKE 1979. GODINE

Datum objave: 20.10.2021   Broj čitanja: 3611
Dva nova europska istražna naloga Njemačka je poslala za Tomislavom Mičićem i Brankom Bradvicom. Sumnjiče ih da su sudjelovali u ubojstvu Joze Miloša daleke 1979. za račun Udbe kako bi sakrili trag koji je vodio prema ubojici Brune Bušića, javlja Nacional.
NJEMAČKA ISTRAŽUJE UBOJSTVO GRUĐANINA IZ DALEKE 1979. GODINE


Njemački istražitelji inicirali su početkom godine jedan intrigantan postupak koji bi mogao pridonijeti rasvjetljavanju okolnosti ubojstva poznatog hrvatskog političkog emigranta Brune Bušića.

Hrvatsko iseljeništvo dugo je sumnjalo da su u ubojstvo Brune Bušića bila umiješana dvojica emigranata iz Njemačke – Petar Gudelj i Jozo Miloš. Sumnja je na njih pala na povratku sa sprovoda Brune Bušića (20. listopada 1978.). Na granici s Njemačkom francuska ih je policija zaustavila i pretresla. Miloš je nakratko zadržan u pritvoru. Iseljenici su povjerovali da je postupak policije bio povezan s Bušićevim ubojstvom.


Jozo Miloš, rodom iz Gruda u Hercegovini, pobjegao je 1968. u Italiju, potom u Francusku, gdje je pristupio Legiji stranaca. Dezertirao je u proljeće 1971. nakon ratovanja po Čadu i vratio se u rodni kraj. No krajem rujna iste godine ponovno je pobjegao u inozemstvo, ovog puta u Njemačku, gdje se povezao s članovima Hrvatskog revolucionarnog bratstva Marijanom Rogićem i Josipom Orečom. Oni su ga – u dogovoru s povjerenikom HRB-a za Europu Josipom Senićem – nagovorili da im se pridruži u atentatu na Vojislava Đukića, jugoslavenskog konzula u Stuttgartu, koji je zapravo bio visoki dužnosnik Udbe zadužen za nadzor nad hrvatskim emigrantima u južnoj Njemačkoj, čak i za njihove likvidacije.


No za pripremu atentata saznao je Vinko Sindičić, koji je tada istodobno bio suradnik i Udbe i njemačke Savezne kontraobavještajne službe (Bundesamt für Verfassungsschutz /BfV/). Nakon što ih je prijavio, Rogić, Oreč i Miloš su uhićeni i osuđeni na višegodišnje kazne. Miloš se nakon što je odslužio tri godine i dva mjeseca zatvora nastavio kretati po emigrantskim krugovima u Njemačkoj.

Sumnju na Miloša nakon što je bio uhićen na francusko-njemačkoj granici pojačavala je činjenica da je u Parizu noćio na istoj adresi u Rue de Belleville 57 na kojoj je i ubijen Bruno Bušić. Ispostavit će se, međutim, da ga je francuska policija uhitila na temelju potjernice zbog izlaska iz Legije stranaca, a dokazi o njegovoj umiješanosti u Bušićevo ubojstvo do danas nisu pronađeni. Kao, uostalom, ni o njegovoj suradnji s Udbom, a kako stvari stoje on je bio žrtva cijelog procesa.
Beživotno tijelo Joze Miloša pronađeno je 19. travnja 1979. u šumici pokraj mjesta Horrena u blizini Kölna. U izvješću njemačke policije stoji:

Jedan otvor koji je prouzročio metak bio je vidljiv na glavi, a drugi na gornjem dijelu tijela. Oko vrata je nosio mali lančić s privjeskom (četvrtasta pločica od metala s astrološkim znakom ribe) koji se nalazio u otvorenim ustima.

Prema mišljenju njemačke policije Miloša su likvidirali neidentificirani emigrantski krugovi, uvjereni da je bio upleten u Bušićevo ubojstvo. I agent crnogorske Udbe kodnog imena Orjen, iza kojeg se skrivao emigrant Jozo Vukelić, javio je nalogodavcima – kako proizlazi iz depeše SSUP-a od 5. svibnja 1979. koju je potpisao šef savezne uprave SDB-a za borbu protiv emigracije Stanko Čolak – da je saznao od Tomislava Mičića iz Mainza da je Miloša likvidirala tajna organizacija Hrvatska narodna fronta (HNF).

No budući da organizacija pod tim imenom nikada nije postojala, sve je jasnije da je Mičić lagao što znači da je zloglasna Udba odradila još jedan prljav posao koji više od četiri desetljeća stoji u ladici.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Ero22.10.2021 08:13 sati
  Malo ste se previše svezali Čolaka, Gruđani bliži vam je Lasić Gorankić. On je progonio vaše fratre s biskupima i bio jedan od vodećih ljudi Udbe. Njega vi ispitajte, a ne ga pustiti da uživa u starosti.
 • 21.10.2021 18:15 sati
  Lako je znat samo provest i ispitat braću Čolak, Drago, Ivan , Stanko i ostala vratima udbe
 • 21.10.2021 16:57 sati
  Ćaća mi je reka tko je bio Miloš. A čolaka ima punoooooo
 • 🤔21.10.2021 13:20 sati
  A koji je ovaj Miloš iz Gruda ili .....
 • Emigrant 21.10.2021 08:57 sati
  Pitajte Dragu Colaka on sigurno zna,isti su i on i brat mu Stanko!
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio