Ljubić: Čović više komunicira s Izetbegovićem i Radončićem nego s Dodikom

Datum objave: 17.10.2021   Broj čitanja: 1379
Predsjednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić gostovao je u programu Face televizije.
Ljubić: Čović više komunicira s Izetbegovićem i Radončićem nego s Dodikom


Ovdje nema uvjeta za rat, ne vjerujem da će ga biti! U BiH se vodio međuetnički građanski rat 90-ih!

Trenutno, međuetničke tenzije nisu ništa manje nego pred početak rata, ali nedostaje regionalna komponenta. Sada imamo međunarodnu komponentu koja će spriječiti rat u BiH! Dayton je jamstvo očuvanja mira! Ukoliko bi netko i htio ratovati, to mu neće biti dozvoljeno. Taj će biti zaustavljen. Dodik je rekao da ne razmišlja o ratu; ja bih prije rekao da neki bošnjački kadrovi prijete ratom.

Ovdje su na sceni dvije regresivne politike: jedna je Dodikova – on pokušava vratiti nadležnosti, a druga je politika koja pokušava uništiti konstitutivnost naroda. Ako bi se prva politika realizirala, BiH vraća na 1995. godinu, a ova druga bi nas vratila u 1992. I jedna i druga politika je potencijalno destruktivna. Čović šuti jer je najbolje da se ne svrstava ni na jednu od ovih strana. Hrvata se ovo itekako tiče, ali je ovo najbolji pristup. Hrvatski politički predstavnici ne mogu arbitrirati u ovim procesima! Čović ima intenzivnije kontakte s Izetbegovićem i Radončićem, nego s Dodikom. Ne postoji strateško savezništvo na relaciji srpska i hrvatska strana! Odbacujem tu stigmu!

Sukobi su eskalirali nakon što je Inzko nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, a zapravo to nije suština tog zakona – on je mnogo širi! Dodikova politika je to dočekala kao povod za ove stvari koje se događaju; to nije razlog ili uzrok! SDA je ovladala OSA-om, Tužiteljstvom, sudom, SIP-om... Ja vjerujem da su ovi potezi iz Banje Luke motivirani daljim oduzimanjem nadležnosti. Treba se fokusirati na to kako rješavati stvari, kako izaći iz ove situacije! BiH može funkcionirati kao dogovor legitimnih predstavnika triju konstitutivnih naroda. Prvo: treba ozbiljno pristupiti izmjenama Izbornog zakona! Drugo: jasno je kako je formiran SIP! Dizajniran je da radi za SDA! Treće: bošnjački političari su se hvalili da su vladali VSTV-om!

Kad govorim o podjeli, nikada to ne smatram odvajanjem dijela BiH. Tu samo može biti govora o unutrašnjoj organizaciji. Treći entitet je svakako jedna od opcija! Mi moramo brinuti kako da integriramo BiH! Ja sam za da se BiH unapređuje na principima Daytonskog sporazuma! BiH je danas jedna institucionalna federacija. Da bi mogla ostati to, mora osigurati svakom od triju naroda da izabere legitimne predstavnike! Opcija koja je moguća jeste konstituiranje BiH u tri federalne jedinice! Mi danas imamo "Eronet" koji ima pretplatnike gdje su većinom Hrvati, imamo EP Herceg-Bosne koja zna gdje naplaćuje struju. Na neki način već imamo teritorije! Da li neko misli da će neko Vitez odnijeti iz Bosne?! U čemu je problem?! U presudi Sejdić – Finci se nigdje ne problematizira konstitutivnost naroda BiH! Konstitutivnost naroda čuva BiH! Hrvati nemaju stajališta o disoluciji i pripajanju dijelova BiH!

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio