Trudnica iz Sarajeva hitno prebačena u Zagreb: 'Pluća joj praktički nestaju'

Datum objave: 16.10.2021   Broj čitanja: 2483
Trudnica je iz sarajevske bolnice jučer hitno prebačena u Zagreb.
Trudnica iz Sarajeva hitno prebačena u Zagreb: 'Pluća joj praktički nestaju'

 

Riječ je o ženi u 21. tjednu trudnoće koja je oboljela od teškog ARDS-a (respiratornog distres sindroma).

U Zagreb je iz sarajevske Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prebačena radi neophodnog tretmana na ECMO uređaju. 

Za ovaj hitni transport helikopter je ustupio Helikopterski servis Republike Srpske, a Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo je osigurao plaćanje, priopćeno je iz ove ustanove. 

Primljena u Zaraznu na intenzivnu

Prof. dr. Vlado Krajinović i doc. dr. Marko Kutleša primili su pacijenticu na intenzivnu njegu bolnice "Fran Mihaljević" u Zagrebu.

"Ponosan sam na Opću bolnicu Sarajevo, na rad svih zaposlenika i na veliki broj prijatelja koje smo stekli radeći predano svoj posao", kazao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice.

Opisao je kako je izgledao transport

"Pacijentica, 1989. godište, primljena je na hospitalizaciju 9. listopada 2021. godine s obostranom upalom pluća, na prijemu stabilna. Radi se o trudnici kod koje je trudnoća u dobi kada je plod nesposoban za izvanmaterični život. Treći dan hospitalizacije dolazi do naglog pogoršanja respiratornog stanja, brze progresije upale pluća koja je zahtijevala visoke protoke kisika i pacijentica je premještena na intenzivnu njegu. Stanje pacijentice se na ordiniranu terapiju prema protokolu za liječenje covida-19 i dalje pogoršavalo", kazao je za Dnevni Avaz.

Iz sata u sat, kaže, stanje se kompliciralo.

"I u jednom trenutku, kada smo napravili kontrolnu snimku pluća i dijagnostiku, vidjelo se da ta pluća praktički nestaju i da trudnicu moramo priključiti na respirator. Dogodilo se ono čega smo se najviše pribojavali, razvila se najteža forma oboljenja pluća u covidu-19, tzv ARDS, odnosno akutni respiratorni distres sindrom", priča liječnik.

 

"Moja posebna zahvalnost ide našim zaposlenicima prim. dr. Marini Juroš-Zovko, dr. Stoji Erić, prim. dr. Elmi Vukotić, dr. Aneli Šubo, prim. dr. Ednanu Drljeviću i medicinskim tehničarima Mahiru Pekiću i Anelu Šljivi, pulmologinji Aidi Mujaković, anesteziolozima Ivanu Keseru i Denisu Imamoviću, anesteziolozima Edinu i Nedimu, koji su uradili sve da se pomogne kritično oboljeloj trudnici i da se realizira ovaj veliki ljudski čin", dodao je.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio