POVIJESNA FOTOGRAFIJA: Na njoj su kardinal Puljić i fra Bonifacije Barbarić

Datum objave: 16.10.2021   Broj čitanja: 3260
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić svečano je blagoslovio kapelicu u rodnoj kući časnog sluge Božjeg Petra Barbarića u Šiljevištu u Klobuku.
POVIJESNA FOTOGRAFIJA: Na njoj su kardinal Puljić i fra Bonifacije Barbarić

 

Na misnome slavlju u Šiljevištu koncelebriralo je mnoštvo svećenika, a kardinal Puljić se na početku zahvalio pokojnom Stanku Barbariću koji je pomagao razne crkvene projekte, te koji je u rodnom Šiljevištu uredio svetište svoga prastrica Sluge Božjeg Petra Barbarića i potom ga sa okolnim imanjem darovao Crkvi.

Nekoliko tjedana prije svoje smrti, u rujnu prošle godine, brat fra Bonifacija Barbarića fratra u Čapljini, Stanko Barbarić inače uspješan poslovni čovjek koji je dio svoje karijere proveo i u Londonu, cjelokupno imanje darovao je travničkom sjemeništu, odnosno Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kako bi Petrovo rodno mjesto bilo zajednička uprava s onom u Travniku.

Nakon svete mise objavljena je fotogalerija događaja na stranici Hercegovackiportal.com. A dvije fotografije se posebno ističu. Na njima vidimo nadbiskupa metropolita Vrhbosanske nadbiskupije i kardinala Vinka Puljića, te s njim u društvu fra Bonifacija Barbarića, župnika u Čapljini. O detaljima razgovora dvojice svećenika ne zna se ništa, međutim kako i jedan i drugi prolaze mučeništvo zasigurno su teme bile zanimljive i iscrpne. Naime, poznato je da je kardinal Vinko Puljić u Sarajevu prošao najteže ratne dane, bio meta atentatora, a i u novije vrijeme radikali s raznih strana ne daju mu mira, ali on čvrsto stoji na putu vjere, spreman dati život za Crkvu Kristovu. S druge pak strane fra Bonifacije Barbarić, franjevac koji je bio zatvaran od strane jugokomunističkih vlasti i čiji najteži progon, od svojih, počinje u eri Ratka Perića, a ni danas nije završen, a fra Bonifacije i u 87. godini nosi svoj teški križ i vjeruje u ispravljanje nepravde nanesene fratrima Čapljine, Gruda, Širokog Brijega, Mostara, Ljubuškog, Čitluka...

Hoće li ova povijesna fotografija doprinijeti pomirenju i ostanku fratara na stoljetnim područjima, kao i ublaženju kazni koje su iz Centra moći u Hercegovini tako bešćutno ispisivali i lažno svjedočeći slali u Vatikan oni koji su se borili da otmu franjevačko ostaje za vidjeti.


Grude.com

POVIJESNA FOTOGRAFIJA: Na njoj su kardinal Puljić i fra Bonifacije Barbarić
POVIJESNA FOTOGRAFIJA: Na njoj su kardinal Puljić i fra Bonifacije Barbarić
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio