Imala moždani, stavili je uz pacijenta zaraženog Covidom, razboljela se i preminula

Datum objave: 16.10.2021   Broj čitanja: 44618
Prije nekoliko dana, točnije 11. listopada u Sarajevu je preminula 24-godišnja djevojka Nizama Čamo.
Imala moždani, stavili je uz pacijenta zaraženog Covidom, razboljela se i preminula


Osim što je tragično to što je ugašen jedan mladi život, uvjeti u kojim je boravila u bolnici i njeni vapaji su u najmanju ruku uznemirujući.

Nakon njene smrti, Nezim Čamo, brat preminule djevojke oglasio se i kazao da mu uopće nisu jasne okolnosti pod kojim je njegova sestra preminula, te da je u bolnicu primljena zbog blažeg moždanog udara, ali da su se stvari kasnije mnogo zakomplicirale.

Odlučio je ispričati kako su zdravstvene komplikacije počele i sam tok liječenja njegove sestre, piše Oslobođenje.

-Moja sestra je imala blaži moždani udar 11. rujna. Međutim, poslije je osjetila da lijeva strana posustaje i da ne može da se pomjeri. Hitna pomoć je stigla dan kasnije i samo su joj rekli da joj nije ništa, dali su joj, ako se ne varam, injekciju za bolove i otišli su. Pošto sam ja u inozemstvu, dobio sam poziv od nane da je dolazila Hitna i da ništa nisu konkretno poduzeli. Sutradan odlazi liječniku i dobija uputnicu da ide na KCUS i odmah su je smjestili na neurologiju i tu je bila do 15. rujna, a nakon toga su je prebacili na Infektivnu Kliniku. Eh, upravo s te klinike je ovaj video, kaže Čamo koji tvrdi da je pored njegove sestre na neurologiji ležao muškarac zaražen Covidom, te da sumnja da se upravo tu zarazila koronavirusom, što će se kasnije ispostaviti kao kobno.

Nezim je objavio i prepiske razgovora sa sestrom u kojem mu je ona to i navela.

-Žalila mi se da je ne paze, da je ne presvlače redovno. Pokušao sam doći do nekog doktora, pretpostavljajući da će je malo bolje paziti. Uspio sam doći do jednog, dva doktora, ali je sve bilo isto, ništa se nije promijenilo. 28.09. su joj uzeli i telefon. Kada sam god zvao za informacije, dobio sam info da je stabilnog stanja, da je komunikativna, da jede i pije, da je dobila koronu i da je na kisiku. Također su mi uvijek govorili da ne znaju šta može biti za sat ili dva. Oni su meni do 07.10. aludirali da će nešto krenuti po zlu, samo su me upozoravali. Tražio sam samo da joj čujem glas, samo da vidim da je komunikativna, da se uvjerim u to što govore, ali nikada nisam uspio da je čujem. Onda sam dobio informaciju da je noć prije bila vrlo loše, da joj je srce bilo stalo, bubrezi otkazali, pluća stala i da su se borili za njen život. Uspjeli su je reanimirati i vratili su je u život, te su je stavili na respirator. U tih 20-ak dana naše borbe i drame, ja sam možda sedam dana dobijao nekakve informacije, ali 13. listopada nisam, jer mi se nisu javljali na telefon. Niti smo vidjeli kakve nalaze, niti smo šta znali. 11.10. je preselila u jedan sat, a tada je moj otac bio sa doktoricom. Rekli su mu da nazove za pola sata i da imaju hitnu intervenciju. Nismo ih mogli dobiti do 16:30, a onda su nam se javili u 17:00 sati i rekli da je naša Nizama umrla, prepričava Nezim.

Kaže da je dan nakon smrti sestre razgovarao sa doktorom, te da ga je upitao zašto su informaciju o njenoj smrti dobili tek četiri sata kasnije i zašto su do same njene smrti informacije dobijali na kapaljku.

-Doktor mi je rekao da mi ne može reći u kakvom stanju je moja sestra došla na Kliniku. Rekao je da jeste na toj Klinici doktor, da rade u smjenama, te mi je rekao da nije cijelo vrijeme bio oko moje sestre. Rekao mi je da zovem šefa Klinike. Uglavnom, to je neki katastrofalni i složeni sistem, ne znam šta se i kako se radi. Imam poruke od sestre gdje mi je napisala: ‘Braco, mene prebacuju na Infektivnu kliniku, ne znam zašto, ja se osjećam dobro’. Ne želim ja nikakvu odštetu, nego samo da se znaju stvari, pa da se sutra nečijem djetetu ovo opet ne dogodi. Odeš u bolnicu da ti bude bolje, a onda preseliš gore, kaže Nezim.

Na snimku koji je podijelio na društvenim mrežama čuje se njegova sestra koja doziva medicinske sestre da je presvuku i pokazuje u kakvom stanju je ležala u bolničkom krevetu.

-Sama riječ intenzivna njega govori da ljudi tu moraju biti stalno. Nju nitko nije pogledao sat i po. Kada pacijent povrati, valjda se sve diže na noge, šta je problem, zašto je pacijent povratio, da se pregleda i da joj se rade nalazi… Ne možete ostaviti pacijenta sat i po nakon što se ispovraćao, a nakon toga da ga samo presvučete i da ništa ne uradite. Ni zbog čega ovo ne radim, nikakve koristi ili promocije, dvaput sam istu stvar doživio. Samo želim da javnost ovo sazna i da se stvari ako ništa malo poprave, rekao Čamo.

-Nizamini papiri su u mrtvačnici na Barama, otišli su sa tijelom, a tijelo ne možete vidjeti jer je imala COVID-19. Spuštena je u zemlju, nitko je vidio nije, rekao je Nezim.

O smrti djevojke Nizame Čamo i tvrdnjama koje je iznijela njena obitelj nisu se oglašavali sa KCUS-a.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Ena18.10.2021 19:12 sati
  😢šta se radi. Nikad se ne zna da li se zarazila od bolesnika ili su je zarazili.Sve je sumnjivo,svega sam se nagledao. Rahmet joj duši.
 • Kyle Broflovski18.10.2021 08:36 sati
  Nismo jos svjesni sta nam. Rade!
 • Grude17.10.2021 22:59 sati
  Sućut obitelji, njoj vječni mir u Gospodinu.
 • Djina17.10.2021 20:22 sati
  Užas, koliko su ljudski životi nevažni. Kuda ide zdravstvo i čitav svijet??? Laka joj zemlja.
 • ???17.10.2021 17:58 sati
  Šta se ovo događa???
 • ......16.10.2021 21:17 sati
  Bože oslobodi jesmo jadni što smo dočekali. Neka bam dragi Bog i Gospa budu u pomoći
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO