30 godina od smrti heroja s Trpinjske ceste FOTO/VIDEO

Datum objave: 16.10.2021   Broj čitanja: 3004
Na današnji dan, 16. listopada 1991. godine, nad Vukovar se nadvio tamni oblak beznađa, tuge i pada morala. Toga dana poginuo je lider vukovarskih branitelja i heroj bez premca – Blago Zadro.
30 godina od smrti heroja s Trpinjske ceste FOTO/VIDEO


Večer prije obljetnice pogibije, u njegovu Ledincu služena je misa zadušnica te su braniteljske udruge iz Domovinskog rata zapalile svijeće i položile vijence na spomen obilježju kod crkve u Ledincu.

 

Toga dana srpske su postrojbe prodrle u Vinogradsku ulicu i obrani došle s leđa. Blago je krenuo prema Vinogradskoj sa šestoricom suboraca. Hitno je pozvao i Turbo vod kojim je zapovijedao njegov sin Robert. Do Zadre, nažalost, nije došla informacija da su Srbi ušli u Vinogradsku s pješadijom i tenkovima, pa je krenuo Kupskom ulicom s Kalašnjikovim u rukama. Nije znao da su četnici postavili mitraljez na prugu i da na nišanu drže cijelu Kupsku ulicu. Blago Zadro, hrvatski heroj, ubijen je rafalom iz mitraljeza, a 1992. na Kupresu pogiba i jedan od njegovih trojice sinova, Robert, prenosi Dnevno.hr

 

Rođeni vođa

Blago Zadro bio je rođeni vođa. Kao takav se pokazao i prije rata kada je u ime svojih radnih kolega iz tvornice “Borovo” poveo veliki prosvjed prilikom čega je hrabro istupio i sasuo istinu u lice tadašnjem državnom vrhu. Zadro, veliki čovjekoljubac i borac za pravdu, i te 90-te godine riskirao je zatvor zbog javnog prokazivanja kriminalaca.

 

“Meni nije važno tko gore sjedi, nego mi je važno tko kako radi. Mi u Borovu imamo znanja, ali i puno lopova. Ovo ću sada reći, pa makar me sutra odveli u zatvor: Da nisu opljačkali Borovo, mi bi danas imali plaću do 1.500 maraka! Moramo biti složni i ne smijemo se dijeliti po naciji… Mi smo svi radnici Borova”, grmio je Zadro pred tisućama prosvjednika.

 

Svatko tko je tada slušao i gledao Zadru, a predosjećao rat, mogao je znati da pred njim stoji veliki vojskovođa. Tako je i bilo… Bio je jedan od rijetkih koji je bio zahvalan što ima priliku riskirati život i ratovati za Hrvatsku. Upravo to je rekao pred televizijskim kamerama 27.09.1991. godine:

 

 

“Ja sam Blago Zadro, radnik PU Vinkovci. Zahvaljujem se gospodinu načelniku što me poslao da budem na prvoj liniji u Borovu i da branim Hrvatsku na ovom području”, rekao je heroj, nepunih 20-tak dana prije smrti.

 

 

Svjedok smrti Blage Zadre

Vukovarski branitelji Marijofil Andrijanić i Josip Šego jedini su svjedoci stradavanja ovog velikana. Šego, međutim, kaže kako nema snage govoriti o tom događaju.

 

“Nastojim sve to ostaviti iza sebe jer teško podnosim sjećanje na trenutke rata. Osim što sam svjedočio smrti Blage Zadre, meni su u ratu poginula i dva brata. To su veliki gubici i pokušavam što bezbolnije živjeti s tim”, kaže nam Šego.

 

Da se sa Blaginom smrću dogodio šok i pad morala, posvjedočio nam je bivši pripadnik “Žutih mrava”, Tomislav Orešković.

 

“Blagu sam poznavao od malih nogu. Za razliku od općeg mišljenja da je riječ o čovjeku koji je cijeli život bio glasan i uočljiv, to nije tako. Bio je miran i staložen čovjek, diskretan i čak možda samozatajan. No, svoje je borbeno lice pokazivao samo kad je trebalo: najprije u borbi za prava radnika, a potom i u ratu. Tada bi ga nešto jednostavno pokrenulo. Slijepo smo ga slušali i poštivali. Njegova nas je smrt porazila, imali smo osjećaj da se sve raspada”, zaključio je Orešković, prenosi Dnevno.hr

30 godina od smrti heroja s Trpinjske ceste FOTO/VIDEO
30 godina od smrti heroja s Trpinjske ceste FOTO/VIDEO
30 godina od smrti heroja s Trpinjske ceste FOTO/VIDEO
30 godina od smrti heroja s Trpinjske ceste FOTO/VIDEO
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO