Tamna čokolada smanjuje srčane tegobe, tlak i šećer u krvi, a utječe i na osjećaj sreće

Datum objave: 16.10.2021   Broj čitanja: 1741
Mnoga su istraživanja već pokazala da tamna čokolada spada u skupinu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti, a najnovija studija objavljena prošlog tjedna otkrila je da može potaknuti i mršavljenje.
Tamna čokolada smanjuje srčane tegobe, tlak i šećer u krvi, a utječe i na osjećaj sreće

 

British Journal of Clinical Pharmacology tako navodi da čokolada utječe na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina, a istraživanje provedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 posto smanjuje vjerojatnost depresivnih epizoda.

 

- Osim toga, sirovi kakao je pun flavanola, biljnih spojeva za koje se vjeruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni tlak i upale i smanjuju razinu kolesterola - objasnila je za The Sun nutricionistkinja dr. Cassandra Barns Ona napominje da je kakao bogat kalijem koji pomaže u regulaciji krvnog tlaka, te magnezijem koji je ključan za rad pravilan rad svih mišića, pa tako i srca. 

 

 

Jedno je istraživanje tako pokazalo da umjerena konzumacija čokolade; od tri reda čokolade mjesečno; može za 13 posto smanjiti rizik od zatajenja srca, a istraživači kažu da flavonoidi jačaju i zdravlje krvnih žila i pomažu u smanjenju upale, no upozoravaju da prevelika konzumacija čokolade isto nije dobra, pa čak i povećava rizik od zatajenja srca. Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, no sadrži i šećer koji organizmu daje trenutačni ali kratkotrajni energetski 'boost', što je još jedan razlog zašto je najzdravija tamna čokolada koja u sebi nema dodanih šećera.

 

Studija objavljena prošle godine u časopisu Scientific Reports pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rješavanju raznih problemskih zadataka, a Gabriele Gratton sa Sveučilišta Illinois kaže da tijelo na kako reagira povećavajući dotok krvi u mozak. Flavanoli mogu zaštititi od oksidativnog stresa i drugih oštećenja stanica, a ljudi koji konzumiraju čokoladu bogatu flavanolima imaju i niži krvni tlak.

 

Uz sve navedeno, nedavna je studija žena u postmenopauzi pokazala da su žene koje jedu oko 100 g čokolade dnevno manje gladne, imaju manju želju za drugim poslasticama i manje su pod stresom. Njemački su istraživači otkrili i da su proizvodi od kakaa izvrstan izvor D vitamina koji je ključan za zdravlje kože, kostiju i imunitet, a prema studiji iz 2018., najviše D vitamina imaju kakao maslac i tamna čokolada.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO