Fra Iko Skoko predstavio novu knjigu

Datum objave: 14.10.2021   Broj čitanja: 1394
Fra Iko Skoko predstavio je u srijedu u Mostaru knjigu “Franjevci u djelima Ive Andrića”.
Fra Iko Skoko predstavio novu knjigu

 

Predstavljanje je održano u hotelu Mostar u sklopu manifestacije Mostarsko proljeće.

 

Uz autora u programu su sudjelovali prof. dr. Perina Meić, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije Sarajevo i Misijana Brkić Milinković, glavna tajnica MH Mostar.

 

 

Fra Iko Skoko na pisanje ove knjige odlučio se na početku epidemije kada je pročitao govor Meše Selimovića na 80. Andrićev rođendan:

 

U tom govoru Selimović je posebno pohvalio pripovijetku “Most na Žepi”, odmah sam je uzeo i pročitao i zapalo mi je za oko da je graditelj tog mosta, kako je Andrić napisao, umro u Istanbulu u franjevačkoj bolnici, na rukama jednog franjevca. To me je potaklo da počnem temeljitije čitati s olovkom u ruci kako bih vidio gdje sve Andrić spominje franjevce.

 

Fra Iko je naveo da je pronašao 44 franjevca koje Andrić spominje imenom i prezimenom u svojim djelima, i to ne samo bosanske franjevce, već i talijanske, pa čak i španjolske franjevce.

 

Fra Iko se dotaknuo jedne teme koja dira u samo srce Andrićeve poetike, odnosno govori o suodnosu franjevačke književnosti, kulture i duhovnosti i Andrićeve poezije, kazala je medijima prof. dr. Perina Meić i dodala kako je riječ o zaista zanimljivom djelu koje svakako zaslužuje pozornost.

 

Prof. dr. sc. Danimir Pezer ocijenio je kako se radi o hvale vrijednom dijelu u kojem se, kako kaže, jedan fratar sjetio napisati znanstveno djelo o franjevcima u djelima Ive Andrića.

 

To je malo vraćanje duga Ivi Andriću koji je godinama prijateljevao s bosanskim franjevcima i dobro proučio njihove kronike. Uz to, napisao je doktorsku disertaciju o bosanskim franjevcima i prekrasne pripovijetke koje se ne mogu naći u svjetskoj literaturi, ustvrdio je Pezer.

 

Ovo je bio drugi događaj u sklopu ovogodišnjeg Mostarskog poljeća koje je otvoreno u ponedjeljak

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio