Predmet ''Respiratori'': ''Seb zove, loši respiratori, u ogromnom smo problemu''

Datum objave: 13.10.2021   Broj čitanja: 565
''Užas. I ono pismo otišlo. Niko ništa ne pita. Treba poderati sve''.
Predmet ''Respiratori'': ''Seb zove, loši respiratori, u ogromnom smo problemu''

 

U nastavku suđenja premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i drugima optuženim za spornu nabavku 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović danas je rekao da je djelimično izbrisao dio poruka u Viber grupi "Gensek", preko koje je komunicirao sa Editom Kalajdžić.

 

Svjedok je rekao da je pokretanjem hajke u medijima u vezi sa respiratorima dobio uputstvo da on, premijer i Edita Kalajdžić brišu sve poruke u ovoj Viber grupi.

 

Na pitanje tužioca Džermina Pašića, da se u “Gensek” grupi spominje “Seb”, Ganibegović je objasnio da je to Sebija Izetbegović, direktor KCUS-a u Sarajevu.

 

Ganibegović i Kalajdžić vodili su razgovor 23. travnja 2020. kada je Ganibegović dobio od Fahrudina Solaka ugovor sa “Srebrenom malinom” o kupovini respiratora. Taj ugovor je Kalajdžić proslijedio, naglasivši da je ugovor štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da treba ugovor raskinuti.

 

U komunikaciji od 28. ožujka 2020. u Viber grupi “Gensek” Kalajdžić se obratila Ganibegoviću rekavši “Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to tačno, a jeste garant”.

 

Ganibegović odgovara: “Je li ovo tačno što Kučuković kaže za ubijanje ljudi?”

 

Tokom komunikacije koja je obavljena nakon dolaska respiratora. Ganibegović kaže: “Bahra i šef nabavljali. Ako se nije Ćahta upetljao”.

 

Kalajdžić odgovara: “Užas. I ono pismo otišlo. Niko ništa ne pita. Treba poderati sve“.

 

Na inzistiranje tužitelja Pašića, Ganibegović je objasnio o kojem pismu je riječ. On je rekao da se radi o pripremljenoj zahvalnici Fikretu Hodžiću i “Srebrenoj malini” zbog kupovine tako velikog broja respiratora, koji su tada bili neophodni.

 

Odgovarajući na pitanje Novalićevog odvjetnika Vasvije Vidović, Ganibegović je rekao da je u ožujku i travnju prošle godine bio veliki pritisak na Vladu Federacije BiH za nabavku medicinske opreme i da nitko drugi to nije htio da uradi.

 

Na narednom pretresu, zakazanom za petak, 15. listopada, obrana će nastaviti sa ispitivanjem ovog svjedoka.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio