Šerifa (100) voli popiti Coca-Colu, pojesti janjetinu: Radila u Crvenom križu

Datum objave: 10.10.2021   Broj čitanja: 1581
Šerifa Hrustić je rođena 7. lipnja 1921. godine u Tuzli, a stoljeće života provela je u ulici Šesta bosanska brigada. Kroz sve minule godine zadesile su je brojne zgode, ali i nezgode, međutim, ona je uvijek uzdignute glave nastavljala hrabro koračati.
Šerifa (100) voli popiti Coca-Colu, pojesti janjetinu: Radila u Crvenom križu

 

U razgovoru za Klix.ba kaže da je tajna dugovječnosti u skromnosti, izbjegavanju stresa, sekirancije, ali i kvalitetnoj ishrani. Međutim, kada je riječ o posljednjem segmentu, kroz smijeh nam ova vedra starica navodi da se danas mnogo ne pridržava.

"Danas ja volim popiti Coca-Colu, pojesti janjetinu, ali i otići na kvalitetno pripremljenu ribu", nadovezuje se Šerifa.

Svoj radni vijek ova 100-godišnjakinja je provela u tuzlanskom Domu zdravlja, gdje je radila na kartoteci, ali je u široj gradskoj javnosti posebno bila istaknuta po angažmanu u mjesnoj zajednici, ali i lokalnom Crvenom križu.

"Najviše se sjećam ratnog razdoblja od 1941. do 1945. te godina poslije jer sam tada u najvećoj mjeri bila aktivistica. Aktivno i organizirano sam radila, trudila sam se pomoći svima koji su se našli u stanju potrebe, sve zadatke sam redovito izvršavala. Sakupljala sam članarine za mjesnu zajednicu, obilazili smo bolesnike i branitelje o kojima se za vrijeme stare Jugoslavije mnogo vodilo računa, što danas slučaj nije", dodaje Hrustić.

U vrijeme njene mladosti, kako se nadovezuje, i pored svih nedaća, u kućama su se pravila sijela, a mladi su se družili i po mahali. Među nekima su se rađale i prve ljubavi, što je tom životom dobu davalo posebnu notu.

"U to vrijeme se sviralo, igralo i pjevalo. Nije bilo kafića kao sad, a moja i današnja mladost su neusporedive, posebno za žene, koje danas imaju znatno veće mogućnosti, ali mislim da ih u dovoljnoj mjeri ne znaju kvalitetno iskoristiti", smatra Hrustić.

Inače, Šerifa se udala 1942. za Ibrahima Zaimovića s kojim je provela lijepe godine života. Iz njihove ljubavi rodili su se sin i kćerka, čiju je nažalost smrt kao majka dočekala. S druge strane, starački život joj ispunjavaju četvero unučadi te šest praunučadi.

"S obzirom na to da sam starica, a ova korona nas je zatvorila u kuću, danas najviše vremena provodim u kući. Međutim, događa se i da odem kod prijateljica, organiziramo izlet ili se uputim prema vikendici na kojoj sam prije nekoliko dana s rodicom pripremala zimnicu", dodaje Hrustić, koja je među prvim stanovnicima Tuzle primila cjepivo protiv koronavirusa.

S druge strane, kada je riječ o kvaliteti života iz perioda bivše Jugoslavije i ovoga danas, sugovornica za Klix kaže da se oni ne mogu usporediti.

"U ono vrijeme sve je bilo kvalitetnije. Voljeli smo se svi skupa, družili smo se, izlete pravili, međutim, danas smo svi nekako odvojeni jedni od drugih, ljudi su se posve izmijenili i to je ono što me boli. Na sve to, još veću bol osjećam zbog mladih koji odlaze iz BiH i ja ih molim da to ne čine jer je ovo najljepša zemlja na svijetu", kaže Hrustić, koja se može pohvaliti činjenicom da je danas sjećanje izuzetno dobro služi.

Iako se trudi maksimalno izbjegavati negativne stvari, ipak prati sva politička događanja u našoj zemlji, a ponašanje bh. političara stvara gorčinu u njenim ustima.

"Grozno je sve ovo što se događa. Naši izabranici ne obavljaju zadatke onako kako bi trebali. O sirotinji se nitko ne brine, većina ih danas nema kvalitetnu vodoopskrbu i struju, a političari nam se razbacuju s novcem. Stanje se mora mijenjati i nadam se da će doći vrijeme kada ćemo ih skinuti s vlasti, kako bismo bili sretni i ispunjeni", ističe sugovornica koja i danas zrači mudrosti, znanjem i voljom za životom.

U svojoj 100. godini Šerifa za sebe može reći da je relativno zdrava. Osim problema sa sluhom i bolova u nogama, danas drugih zdravstvenih tegoba nema.

Iako je stoljeće života iza nje, ova umiljata starica trudi se svaki dan ispuniti maksimalno, uz sjećanje na sve lijepe periode koji su je zadesili. Za svoj građanski aktivizam u kojem je bila više od 75 godina, dobila je posebna priznanja, među kojima je i zlatna plaketa grada.

Inače, osim Šerife Hrustić u Tuzli također živi i Milka Pejić koja je od Šerife mlađa četiri i po mjeseca.

Šerifa (100) voli popiti Coca-Colu, pojesti janjetinu: Radila u Crvenom križu
Šerifa (100) voli popiti Coca-Colu, pojesti janjetinu: Radila u Crvenom križu
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio