Radica Leko Gruđanima predstavila svoja izdanja

Datum objave: 08.10.2021   Broj čitanja: 974
U organizaciji Javne ustanove „Kulturni dom Antun Branko Šimić“ Grude, u četvrtak 7. listopada 2021., upriličeno je predstavljanje književnog stvaranja književnice Radice Leko.
Radica Leko Gruđanima predstavila svoja izdanja

 

Predstavljena su djela: Ružo, kazat ću ti, Izabrane pjesme i Vako, tako ili nako.

 

U književnom predstavljanju sudjelovali su profesor Marko Pašalić i profesor Stanislav Bašić, kao i autorica Radica Leko, a program je vodila dr. sc. Dominika Andrijanić. Svojim glazbenim umijećima program su uveličali učenici glazbene škole Niko Udovičić i Stipe Prlić.

 

Radica Leko (r. Udovičić), rođena je 1952. godine u Podvraniću, Kočerin, Grad Široki Brijeg. Školovala se u Rujnu, Podvraniću, Kočerinu, Sinju, Grudama i Mostaru. Radila je kao nastavnica hrvatskoga jezika u osnovnim školama na Vraniću i u Posušju, gdje i danas živi.

 

Pjesme je započela pisati kao gimnazijalka u Grudama, da bi ju kasnije život odveo prema uobičajenim životnim aktivnostima, odnosno prema poslu i obitelji. Dugo godina pisala je samo „za svoju dušu” i nije ništa objavljivala.

 

Prve dvije knjige objavila je 2008. godine. Pisala je za listove Cvitak i Školarac, a radove objavljuje u Osvitu, Motrištima i Hrvatskom slovu. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Matice hrvatske i Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Posušju. Dobitnica je Književne nagrade “Fra Martin Nedić” za roman U Njemačku, brale…, 2012. godine.


Roman Kruh i igre ušao je u uži izbor za Nagradu Fran Galović, 2014. godine. Njezina tri romana čine trilogiju o Hercegovini, o životu ljudi u Hercegovini u razdoblju od Drugoga svjetskoga rata pa sve do današnjih dana. Sa suautorom Stanislavom Bašićem, dobitnica je Zahvalnice Općine Posušje za zbornik Književno Posušje.

 

Njezin književni opus obuhvaća sljedeća djela: Igrarije, Mome Leptiru, Plameni, Nova svitanja, U Njemačku, brale…, Kruh i igre, Paška, Jeka, Ružo, kazat ću ti, Izabrane pjesme, Vako, tako ili nako.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio