BOG JE POZVAO K SEBI FRA ANTU ŠARAVANJU, NA BLAGDAN SVETOG FRANJE

Datum objave: 04.10.2021   Broj čitanja: 8417
Na blagdan Svetog Franje, 4. listopada, prigrlivši svoj teški križ, svom Gospodinu, svom Kristu u zagrljaj otišao je fra Ante Šaravanja, svećenik župe Grude, Dragićine Borajne, župnik od 1982. do 1985., kapelan, i jedan od najboljih propovijednika u Hercegovini.
BOG JE POZVAO K SEBI FRA ANTU ŠARAVANJU, NA BLAGDAN SVETOG FRANJE

 

Fra Ante Šaravanja rođen je 22. kolovoza 1949. godine u Dobrom Selu kod Čitluka. Dobri svećenik iz Dobrog Sela kao mlad je prihvatio Božji poziv i zaređen je za svećenika u lipnju 1975. godine, upravo kada će Hercegovina dobiti dekret utemeljen na laži nazvan Romanis Pontificibus. Upravo će Bog na prvome mjestu i borba za istinu, a borba protiv svih zala i laži ostati trajni fra Antin pokretač.

Fra Ante Šaravanja bio je župnik u Grudama od 1982. do 1985. godine. Izgradnju župne kuće koju je počeo fra Bernard Marić, u tom vremenu nastavio je fra Ante Šaravanja. Na njegovu inicijativu 1984. godine kada je uputio pismo "Franjevačkim samostanima i župama u Hercegovini i hercegovačkim misijskim postajama u Europi" da bi velikodušno pomogli izgradnju kuće, svi su se velikodušno odazvali i to je jedan od upečatljivijih trenutaka u povijesti župe Grude.

U vremenu njega, fra Bernarda Marića i župnika fra Stanka Pavlovića svi veliki građevinski zahvati su završeni.

Fra Ante Šaravanja, svećenik koji je oplemenio Međugorje svoju, prvu svetu župu u kojoj je bio, bio je i kapelan u Čapljini i kapelan u Čitluku, bio je župnik i u Bukovici i Seonici kod Tomislavgrada, u Veljacima kod Ljubuškog, svećenik koji se u svojim molitvama uvijek pouzdao u Gospodina i Blaženu Djevicu Mariju, a u svojoj župi Grude proveo je ukupno 24 godine.

Unatoč već tada brojnim kroničnim bolestima fra Ante Šaravanja nije htio odustati od borbe za istinu o franjevcima, svojim Grudama, o Hercegovini, o svijetu... već je 2000. godine uzeo svoj križ i odlučio doći u ovu mučeničku župu. I upravo ona mu je dala snagu u njegovoj bolesti, da još 21 godinu proživi s pukom i da se rodi za Nebo upravo na blagdan Svetog Franje.

Ni proteklih godinu i pol dana nije se odvajao od svog puka predvodeći svete mise i živeći s pukom u svim prilikama.

I prije dva mjeseca s osmijehom na licu rekao je jednom svom župljaninu, duboko svjestan da se približava njegov susret s Uskrslim Kristom. - Smrti se ne bojim. Idem svom Gospodinu. A vi ćete me lijepo ispratiti.

Na Uskrs ove godine, svoje župljane, pomalo umorne od današnjeg, teškog vremena ohrabrio je riječima. - Uskrs je! Znate li vi što to znači? Život ima posljednju riječ u ljudskom životu! Ne bolest, ne križ, ne muka, ne patnja, ne ni sama smrt! Život vam jamči uskrsli Gospodin... U više navrata svojim učenicima Krist je navještao svoju muku, put križa, smrt, ali i da će treći dan uskrsnuti od mrtvih. Apostoli to nisu razumjeli. Nisu razumjeli ne samo tada, nego ni na Veliki ni na Mali Uskrs. Kad su vidjeli živoga Isusa koji je bio razapet na Veliki petak bilo im je potrebno punih 50 dana da ih Duh sveti preobrazi, da postanu novi ljudi i da za onog Isusa od kojeg su bježali na Veliki petak sada svi polažu svoje živote. Da su apostoli kojim slučajem ostali oni od Velikog petka od kršćanstva ne bi bilo ništa. Nego su snagom Duha svetoga postali novi ljudi. I za onoga Isusa od kojeg su bježali da bi spasili glavu sada polažu svoje živote, ne boje se. Daju živote, radije se odriču ovozemaljskog života nego svoga Boga i svoje vjere. Nisu se dali ničim zastrašiti - kazivao je fra Ante.

U svakoj propovijedi pokazivao je koliko ljubi život na Nebu, u odnosu na ovozemaljski. - Sveti Pavao je rekao: "Jedno znam sigurno, čekaju me progonstva, mučenja, ali sve mogu u onom koji me krijepi, u svom uskrslom Gospodinu." I na početku ove propovijedi sam htio malo protresti i šokirati i sebe i vas. Ne dajmo se nikome zastrašiti. Isus je pobijedio smrt i dao garanciju da ćemo i mi s njime pobijediti smrt i vječno živjeti ako nastojimo, naravno, po toj vjeri živjeti i ako želimo s Njime živjeti u vječnosti. Život koji ne možemo zamisliti koliko je lijep, što ljudsko oko nije vidjelo, uho nije čulo, to je Bog pripravio onima koji ga ljube. Tako nam Sveto pismo opisuje ljudski život - učio je svoje Grude i Hercegovinu, a dostupnošću novih medija i cijeli svijet fra Ante Šaravanja.

Neka primi zasluženu plaću na nebesima, sa svojim Svetim Franjom koji ga je upravo na ovaj blagdan pozvao k sebi, sa Svetim Antom, sa Svetom Katom, sa svojim Kristom za kojeg je križ, kako onaj bolesnički tako i onaj mučenički kojeg nose progonjeni, nosio desetljećima.

 

BOG JE POZVAO K SEBI FRA ANTU ŠARAVANJU, NA BLAGDAN SVETOG FRANJE
BOG JE POZVAO K SEBI FRA ANTU ŠARAVANJU, NA BLAGDAN SVETOG FRANJE
BOG JE POZVAO K SEBI FRA ANTU ŠARAVANJU, NA BLAGDAN SVETOG FRANJE
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Snježana06.10.2021 21:31 sati
  Pokoj vječni,počivaj u miru Božjem
 • Ero06.10.2021 18:52 sati
  Tresti će se Hercegovina. Pazite i crkveni i politički vlastodršci šta joj radite i koga progonite...
 • Veljaci 05.10.2021 23:32 sati
  Pokoj ti vijecni nas dobri fra Ante zivio si bas onako kako su zivili nasi stari franjevci u Hercegovini ponizno primjer si bio dijeci jednog dobrog fratra naseg
 • Slavica Lalic05.10.2021 22:35 sati
  Dobri moj striko, pocivaj u miru Bozjem🙏
 • Tt05.10.2021 09:55 sati
  Pocivao u miru
 • 05.10.2021 08:15 sati
  Pokoj vječni daruj mu gospodine. Dragi Ante hvala ti na svemu moli se za nas kod
 • U05.10.2021 07:57 sati
  Fra.Ante moli za nas!
 • Ivan04.10.2021 22:17 sati
  Počivao u miru Božjem! Dobar covjek i svecenik!
 • Dobro selo04.10.2021 21:10 sati
  Dobri fra Ante počivaj u miru Božijem moj rodijače. Kako su te Gruđani prihvatili tako nek te prihvati i Otac u nebesko kraljestvo
 • Veljačanin04.10.2021 19:11 sati
  Sa suzama u očima opraštamo se od svoga legendarnog župnika, fra Ante kojega smo nazivali "svetim Antom". Volio nas je i mi njega. Nisu ga zanimali veliki i moćni. U njegovome velikom srcu bili su siromašni, ostavljeni, mladi, djeca, trećari i trećarice... Znao nas je sve imenom, molio je za nas i naše potrebe. Njegova smrt ostavlja veliku bol u našim srcima, ali i budi nadnaravnu radost zbog prelaska u vječnost velika čovjeka i pravoga pratra koji je znao i duboko cijenio to što je fratar, redovnik.
 • Ivan04.10.2021 18:06 sati
  Fra Ante nije mrtav zivjet ce vjecno i moliti se za nas molimo se i mi za naseg dobrog fra Antu pocivaj u miru dobri pastiru neka te Bog nagradi
 • Mladenka Bebek04.10.2021 17:36 sati
  🙏💕🌹 Počivao u miru Božijem!
 • Vrucice04.10.2021 16:51 sati
  Pokoj vjecni daruj mu gospodine poçivao u miru bozijem
 • Župljanin 04.10.2021 14:50 sati
  Hvala na svemu ponizni i dobri svećeniče i čovječe, nikada te neću zaboravit.
 • z.t.04.10.2021 14:20 sati
  Tvoj prelazak u vječnost na današniji dan; na blagdan Svetog Franje je još jedan potvrda tvoje ljudske veličine, tvog načina života i usuđujem se reći i tvoje svetosti.Hvala ti za tvoju dobrotu, za sve što si učinio za našu napaćenu župu, kako na građevinskom tako i na duhovnom planu, hvala ti za nezaboravne osjećaje koje sam u rijetkim prilikama doživljavao slušalući tvoje propovjedi u najljepšoj crkvi na svijetu, u našoj kamenoj ljepotici; župnoj crkvi Svete Kate. Počivaj u miru Božjem i uživaj u očekivanom susretu s Kristom! Siguran sam da ćeš biti još jedan naš zagovornik na nebesima, a ćemo se tebe uvijek sjećati u molitvama.
 • 04.10.2021 14:09 sati
  Pokoj vječni daruj mu Gospodine. Počivao u miru Božjem🙏🙏🙏 Hvala ti na žrtvi koju si podnio za župu Grude
 • Ja04.10.2021 14:04 sati
  Pokoj vječni daruj mu Gospodine
 • župljanin04.10.2021 13:17 sati
  Blažena Djevica Marija je i kroz njega progovarala. Počivao u miru prijatelju, župljaninu.
 • Anonimno04.10.2021 13:06 sati
  Dobri fra Ante, počivaj u miru Božjem!🙏
 • Vrucice04.10.2021 12:14 sati
  Dragi nas fra Ante pocivaj u miru bozijem.
 • 04.10.2021 11:58 sati
  Pokoj ti vječni! Moli za nas i dalje.
 • Anonimno04.10.2021 11:41 sati
  Dragi fra Ante,hvala Vam za sve sto ste ucinili za nasu zupu. Vas kao i ostale fratre koji su se borili za nasu zupu rado cemo se sjecati. Pocivali u Miru Bozjem!🙏🏼
 • ......04.10.2021 11:38 sati
  Pokoj vječni daruj mu Gospodine
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO