Napustio nas je Tihomir Glavaš: Znamenitosti koje je otkrio i istraživao ostaju za sva vremena

Datum objave: 03.10.2021   Broj čitanja: 4319
Preminuo je Tihomir Glavaš, jedan od najpoznatijih arheologa na ovim hercegovačkim prostorima, ali i šire, sin Drinovaca i općine Grude, Hercegove zemlje.
Napustio nas je Tihomir Glavaš: Znamenitosti koje je otkrio i istraživao ostaju za sva vremena


Zahvaljujući njemu brojne znamenitosti ostale su sačuvane, a mnoge su i pronađene. Istražio je mnoge crkve i bazilike, otkrivao i istraživao grobove žrtava komunizma od Širokog Brijega do Zagvozda.

 - O stradanjima hrvatskih vojnika i civila, za razliku od prethodna vremena, sada se moglo javno govoriti, ali se i dalje ništa sustavno ne čini. Svakodnevno smo svjedoci zataškavanja i prikrivanja tih žrtava ili čak opravdavanja. Baštinici jugokomunističkih ideja pripremaju Prokrustovu postelju svima onima koji se ne uklapaju u njihovo jednoumlje pa ne treba ni očekivati, sve dok su oni tako brojni, da će se nešto ozbiljnije činiti na tom planu - govorio je prije nekoliko godina.


Pričao je i koja je grobišta prva otkrio i kako mu je bilo u počecima istraživanja vezanima za "Fra Lea Petrovića i 65 subraće" koje su komunistički zlotvori likvidirali. - Nije čak bilo niti Vicepostulature. Bilo je povjerenstvo koje je utemeljila Hercegovačka franjevačka provincija i kojemu je na čelu bio fra Ante Marić. Zadaća je toga povjerenstva bila da istražuje grobišta i okolnosti stradanja hercegovačkih fratara. Kao ni sada, ni tada nije bilo veće potpore državnih vlasti. Ne da nije bilo potpore, nego se pokušalo opstruirati naš naum odugovlačeći s izdavanjem odobrenja koje smo zatražili od nadležnih vlasti u Republici Hrvatskoj. Unatoč tomu, a zahvaljujući potpori tadašnjih općinskih vlasti i nesebičnoj pomoći župnika u Zagvozdu, otpočeli smo s iskapanjem grobišta gdje smo prethodno doznali da su pokopani i fratri odvedeni 8. veljače 1945. iz hidrocentrale i mlinice u Širokom Brijegu. Tu smo pronašli ukupno 18 žrtava od kojih su do sada identificirana trojica fratara. To je bilo 2005. Zatim je uslijedilo pronalaženje i iskapanje još dviju grobnica u Vrgorcu s ukupno šest žrtava od kojih je identificiran jedan fratar.


Poslije osnutka Vicepostulature postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, nakon čega se utemeljuju i povjerenstva u nekoliko općina, krenuli smo intenzivnije s pronalaženjem, obilježavanjem i istraživanjem grobišta. Tako je naš tim, koji čine arheolog, forenzičar i dokumentarist, istražio i otkopao 12 grobnica od čega četiri na području Ljubuškog, šest na prostoru Širokog Brijega, po jednu na području općina Neum i Kupres. Dodaju li se tomu i ranije istražene tri grobnice u Zagvozdu i Vrgorcu, onda je to značajan broj, ali istodobno i neznatan u odnosu na to koliko ih je do sada evidentirano. Mnoga svjedočanstva kažu da su ti ljudi pobijeni bez ikakva suđenja. Naredbodavci su, dakle, mogli biti rukovođeni samo mržnjom ili samo njima poznatim razlozima. Forenzičarska analiza žrtava u Zagvozdu potvrđuje da su svima kosti lubanje zaživotno polomljene, što znači da su ubijani udarcima malja u glavu, a to su bili civili, svećenici, fratri koji su se sklonili u hidrocentralu i mlinicu od bombardiranja. Komu su oni mogli biti krivi? S druge strane, način na koje su te žrtve pokapane, također pokazuje nedostatak pijeteta. Tijela su nabacivana u prirodne jame, rupe, škrape i slično, a ima primjera gdje su žrtve same kopale jamu u koju su kasnije zbačene. Obično su dovođene na mjesto ubojstva žicom vezanih ruku (ima slučajeva gdje su bila vezana po dvojica ili više njih žicom oko vrata ili nadlaktica) i tu ubijani, najčešće automatskim vatrenim oružjem. Dosta je primjera da su žrtve prethodno bile opljačkane, ponekad i do gole kože - kazao je o svojem istraživanju svojedobno.ž


Od njega se biranim riječima oprostio i predsjednik Matice hrvatske Grude Mario Bušić:


Pod budnim okom arheologa mr. Tihomira Glavaša mnoge su naše drevne znamenitosti iz zemlje iskopane, otkrivene i nama predane da im se divimo, da svoju prošlost bolje upoznamo!
U Gorici je Thomir Glavaš istražio ranokršćansku baziliku, starohrvatsko razdoblje sve do novijih arheoloških slojeva! I mnoge druge bazilike je ovaj samozatajni i tihi čovjek, još jedan veliki Drinovčanin, otkrio i predao mlađim naraštajima našega podnebesja! Iskapao je i otkrivao grobove komunističkih žrtava od Širokog Briga do Zagvozda! Član je i suradnik Matice hrvatske!
Što reći nego VELIKA TI HVALA ZA SVE!
Dragi Tiho, počivaj u miru Božjem!


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Frano Blekić04.10.2021 11:25 sati
    Hvala Ti što si postojao dragi Tijane !
  • Grude03.10.2021 11:44 sati
    Počivao u miru Božijem
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio