Iz Kine se više ne isplati nabavljati! Transport do Hercegovine čak 20 tisuća KM

Datum objave: 27.09.2021   Broj čitanja: 3360
Gospodarstvo cijeloga svijeta uzdrmano je od početka pandemije. Kao da zdravstvena kriza, koja ostavlja itekako traga na ljudima, nije bila dovoljna, dogodila se i ta gospodarska, a situacija je složena u svim branšama, na raznim tržištima.
Iz Kine se više ne isplati nabavljati! Transport do Hercegovine čak 20 tisuća KM


 Još nema nikakve naznake kada bi se stanje moglo promijeniti nabolje.

To je novinar Večernjaka komentirao i sa Salemom Ekmeščićem, uspješnim poduzetnikom iz Busovače i potpredsjednikom Skupštine Udruge gospodarstvenika Federacije BiH.

Kada smo razgovarali u siječnju, na početku ove godine, tema je bila poskupljenje prijevoza kontejnera s robom i sirovinama od Kine do Hrvatske (Rijeka) s 1500 do 2000 eura (3 do 4 tisuće maraka) prije pandemije na 7 do 8 tisuća eura (od 14 do 16 tisuća maraka), kada je pandemija već bila uzela maha. A sada već govorimo o prijevozu kontejnera iz Kine po cijeni od 9 do 10 tisuća eura (od 18 do 20 tisuća KM).

- Čak nema ni naznaka nekog smirenja, a prijevoz je općenito poskupio od našeg posljednjeg razgovora. Razgovarali smo u svim fazama i onda kad je bio oko 4000 KM i u koroni, kad je poskupio na 16 tisuća KM, a sada cijene dosežu od 18 do 20 tisuća KM te, kada to platite, ne znate kada ćete dobiti robu. Osobno, iako imam i dobru komunikaciju i povjerenje u ljude s kojima radim kao poduzetnik s dugogodišnjim iskustvom, još mi nema narudžbe iz Kine, a platio sam dva kontejnera, i to prije dva mjeseca. Nema naznaka kada će roba biti utovarena i krenuti prema nama, a znate koliko je to važno jednoj proizvodnoj tvrtki - priča za Večernji list Ekmeščić.

Pitamo ga i o mogućnostima da BiH bude nova baza za proizvodnju i distribuciju, jedna spona Europe i Kine kao dio koji ima itekakve perspektive.

- Razgovaram puno s ljudima, ali mi nemamo nikakvih stimulativnih mjera kako bismo privukli tako velike tvrtke i strane investitore. Imamo jako nepovoljnu i političku i ekonomsku klimu. Uzmite jedan primjer iz Srbije, gdje se nudi 7 tisuća eura uz obvezu da se radnika zadrži 5 godina te, ako to poslodavac ne čini, tu bankarsku mjenicu vraća. Nema novca. Da ne pričam o komunalnim naknadama koje su besplatne ili dozvolama koje idu po automatizmu. Ovdje se priča o Turskoj i gdje Turska investira te zašto ih nema kod nas. Pa oni grade tvornice tamo gdje imaju stimulativne mjere. Oni u BiH pošalju donaciju, ali nema velikih gospodarskih aktivnosti jer nema stimulativnih mjera. Moramo takve stvari razumjeti, a država mora reagirati kako bi se potaknulo investicije - kazao je u razgovoru za Večernji list uspješni poduzetnik i potpredsjednik Skupštine Udruge gospodarstvenika Federacije Bosne i Hercegovine.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO