Zbog HDZ-ove Jelke svi gospodarstvenici moraju kupiti novu fiskalnu kasu: Višemilijunska afera na pomolu?

Datum objave: 24.09.2021   Broj čitanja: 3200
Pravilnik o fiskalnim sustavima, kojim je bila predviđena obaveza da gospodarstvenici moraju nabaviti nove fiskalne uređaje, u listopadu 2020. godine nije prošao Zastupnički dom Parlamenta FBiH, ali je ipak prije nekoliko dana objavljen u Službenim novinama.
Zbog HDZ-ove Jelke svi gospodarstvenici moraju kupiti novu fiskalnu kasu: Višemilijunska afera na pomolu?

 

Naime, većina federalnih zastupnika tada je odbila prijedlog jer su smatrali da su ovo nepotrebni troškovi za gospodarstvenike te da Federacija BiH treba ići u reformu u pravcu softverskih modula i fisklizacija kao Republika Hrvatska i kao što je to započeo drugi entitet, Republika Srpska, kroz koju bi se omogućila bolja kontrola, ali bi se izbacila obaveza kupovine uređaja.

Međutim iako je u Parlamentu odbijen zakon, federalna ministrica financija Jelka Milićević donijela je pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sustava u FBiH koji je objavljen 17. rujna u Službenim novinama.

"Nakon što je Parlament FBiH odbio zakon i uvođenje novih troškova gospodartvenicima, sada je ministrica Milićević sama naredila da gospodarstvenici moraju kupiti nove uređaje za fiskalne kase što će im napraviti bespotrebne milijunske troškove", kazao je za Klix.ba zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić.

Prema procjenama Vlade FBiH, do 14. 5. 2020.godine bilo je 83.547 fiskalnih uređaja čiji procijenjeni trošak zamjene prelazi 60 milijuna KM.

"Isti efkat se može dobiti prelaskom na softversku fiskalizaciju na koju je Hrvatska već prešla, a koju u reformi trenutno provodi i Republika Srpska. Međutim, takav vid fiskalizacije ne odgovara ministrici i tvrtkama koje zarađuju od prodaje uređaja. Jedini vitalni nacionalni interes ministara HDZ-a je uzimanje novca od građana FBiH. Nakon što se godinama nezakonitim eko testom uzelo preko 60 milijuna KM od građana, sada će se uzeti i desetine milijuna KM od gospodarstvenika potpuno bespotrebno. Taj novac ne ide u proračun FBiH već privatnim kompanijama, koje su iz Hercegovine i bliske su čelnicima HDZ-a. Očigledno je da je ministrica, nakon što je Parlament FBiH odbio njen zakon i dao jasne smjernice da se krene u softversku fiskalizaciju, pronašla način kako da ipak natjera gospodarstvenike da ponovo kupe nove uređaje", zaključio Čengić, koji se protivio donošenju ovog zakona.

Pojasnio je Čengić i princip na kojem funkcionira softverska fiskalizacija te kazao kako to znači da gospodarstvenicima ne treba kasa, nego da trebaju kupiti softver, zatim bi sa vlastitog mobitela mogli ući u taj program i izdavati račune, što bi za njih bilo mnogo jeftinije, trajnije i efikasnije rješenje.
 

Rok za zamjenu kasa, kako je kazao Čengić, zavisi od toga kada je privredni subjekt fiskaliziran, 'tako da će oni koji su se tek sad fiskalizirali za tri godine morati kupiti nove kase', zaključuje Klix.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Luka26.09.2021 06:57 sati
    Ovo je školski primjer korupciske hobotnice u našoj zemlji kad pogledamo te dužnosnike na položajima jučer su bili sirotinja a za nekolko godina milijuneri
  • Ja24.09.2021 12:40 sati
    Definitivno nije normalna
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO