Prevladava mržnja!

Datum objave: 23.09.2021   Broj čitanja: 630
Višegodišnje frustracije i nepravda, kako na zelenom nogometnom terenu tako i neriješena društvena, politička, nacionalna pitanja, ekonomski problemi, ratne traume, eskalirali su na jednom nogometnom susretu između mostarskoga Veleža i banjolučkog Borca...
Prevladava mržnja!


...koji se čak u određenim stvarima počelo uspoređivati sa susretom Dinamo - Zvezda od prije 30 godina u praskozorje jugoslavenskog raspleta, piše Večernji list BiH. U BiH se inače danima podižu napetosti koje nisu samo vezane uz sport, od zapaljivih izjava raznih političara, javnih osoba, pa i huškanja medija oko izdaje ili prodaje nacionalnih interesa, podjele Bosne, odcjepljenja... Već poslije uvodnih kadrova, nakon što su se uključile kamere Arena Sporta, postalo je jasno da će se svakoga trenutka prekinuti utakmica nabijena negativnom energijom ako stvari krenu loše za domaće. Prvi zgoditak koji je banjolučka momčad postigla razmjerno rano stigao je iz sumnjive situacije, što je dodatno uzburkalo strasti. No, drugi, postignut u 81. minuti, bio je posve regularan.

Horor u tunelu

To nije zaustavilo navijače da uđu na travnjak i prekinu susret. Imalo se dojam kako su se i zaštitari doslovno sklonili kada je manja skupina navijača sišla s tribina stadiona u Vrapčićima. Tada je delegat natjecanja procijenio da ne postoje sigurnosni uvjeti da se susret nastavi. Naime, službeni predstavnik na susretu Dragomir Đajić iz Istočnog Sarajeva u svom je izvješću napisao kako policija nije mogla jamčiti sigurnost na stadionu, zbog čega je prekinut susret.

Nakon toga prava je drama tek slijedila, no ipak ništa nije nagovješćivalo da će epilog biti umalo koban za prvoga djelitelja pravde. Čak su pojedini mediji “ispratili” glavnog suca susreta Sabriju Topalovića jer je objavljen videozapis, koji se brzo proširio društvenim mrežama, o odlasku sa stadiona u Vrapčićima u upadljivom sivom Mercedesovu karavanu. To se dogodilo 20-ak minuta nakon okončanja prekinutoga nogometnog susreta. S njim u vozilu bili su četvrti sudac Admir Šehović te član Odbora za suce i suđenje u Nogometnom savezu BiH Adnan Alispahić. Pedesetak minuta kasnije, nakon što su u pratnji policije napustili Mostar te krenuli kroz tunel Lendava iznad Jablanice, dogodio se napad. Njihovu vozilu zapriječen je prolaz sivim Golfom, nakon čega je iz njega izišlo više osoba koje su palicama i metalnim šipkama porazbijale prozore. Nakon toga ubacili su više baklji u automobil koji je brzo planuo te se pretvorio u buktinju. Topalović i Šehović prošli su nedirnuti, no ozljede je zadobio supervizor natjecanja Alispahić kojemu je prva pomoć pružena u Jablanici.

Ubrzo je na mjesto događaja stigla policija koja je započela tragati za počiniteljima. Prva kvalifikacija ovoga djela je nasilničko ponašanje, a u cijeli slučaj uključeno je i Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije. Nedugo nakon utakmice objavljeno je i kako se na samome susretu događalo nasilje nad igračima, u čiju su obranu stali igrači Veleža, ali i nad članovima uprave gostujuće momčadi. Najprije se požalio predsjednik Borca Stojan Malbašić. On je ustvrdio kako je njega i direktora Dejana Lukendića na poluvremenu utakmice napao jedan domaći navijač. - Kada se završilo prvo poluvrijeme, krenuli smo do toaleta, Lukendić je bio ispred mene i samo sam vidio da ga je jedan čovjek udario nogom. Pitao sam ga u čemu je problem, a onda me je odgurnuo i udaljio se. Sve se dogodilo na stepenicama koje su strme. Sreća je što nitko nije pao. Incident smo prijavili delegatu utakmice - rekao je Malbašić.

Hasićeva “ironija”

Na stadionu je, nakon što je izbio kaos, napadnut i igrač Borca Jovo Lukić. - Pobjegao sam s terena i krenuo u tunel te sam tada dobio cipelu u glavu - rekao je Lukić za medije. Posljedice ovoga nasilja za nogometni klub Velež još su se jučer mogle nazrijeti nakon istupa predsjednika Nogometnog saveza BiH Vice Zeljkovića. Pri tome je posebno osudio istup predsjednika Veleža Šemsudina Hasića. - Hasić mjesecima unatrag u medijima daje zapaljive izjave i ide putem koji nije nogometni, ali to je njegov izbor i sramota. To što “obrće” stotine milijuna KM u zdravstvu i što je dobar poduzetnik, zaslužuje čestitke, ali u nogomet je zalutao. Napad koji se dogodio na suce mogao je završiti tragično i mogle su pasti mrtve glave - dramatično je upozorio Zeljković.

Rezultat toga je da je stadion Veleža suspendiran, a Hasić kažnjen zabranom sudjelovanja u sportu. Hasić, međutim, nije vidio ništa sporno u tome što se dogodilo, pa je napad na suce i zapaljenje vozila posprdno okarakterizirao kao probleme s “automehaničarem i održavanjem vozila”. Dodatno su strasti potaknute nakon što se u ovu nasilničku epizodu uključio i SDP-ov visoki dužnosnik Aner Žuljević koji je podržao prekid utakmice, da bi se kasnije ispričavao i objašnjavao stajalište kako zapravo ne podupire nasilje. Upadljivo je kako su se na sve “tri” strane u BiH, ako u ovome slučaju i postoje, čule različite istine, interpretacije, povodi, ali i dijagnoze stanja. Komentari na društvenim mrežama daju prostora za zabrinutost. Prevladava mržnja!


Zoran Krešić/Vecernji.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio