U Širokom mamac zamalo pao djetetu na glavu, u Grudama u dvorište

Datum objave: 21.09.2021   Broj čitanja: 7920
U vremenu svakojakih događaja, zrakoplovi koji kruže nad nekim mjestima u BiH izazivaju uznemirenost kod pučanstva, a često se to iskoristi za širenje raznih teorija o tome koji je razlog što kruže i kakav sadržaj izbacuju u prirodu, piše Večernji list BiH.
U Širokom mamac zamalo pao djetetu na glavu, u Grudama u dvorište


Tako je bilo i proteklih dana, međutim, razloga za brigu nema. Ili možda ima?! Naime, od početka rujna počela je kampanja oralnog cijepljenja lisica, za čije je potrebe angažirano devet zrakoplova iz Srbije.

Sredstva za distribuciju

Proces se odvija tako što se iz zrakoplova baci mamac, kapsula u kojoj se nalazi potrebna doza cjepiva kako bi lisica nakon konzumacije bila cijepljena. Zrakoplovi su pak dokazani kao najučinkovitija i ekonomski najisplativija sredstva za distribuciju mamaca s cjepivom. I sve bi bilo dobro da neki mamci nisu pali u dvorišta kuća iako je iz Ureda za veterinarstvo BiH navedeno da ne uključuju naseljena mjesta i vodene površine. A da nije tako, uvjerio se čitatelj Večernjega lista iz Širokog Brijega. - Sve se odvijalo tijekom vikenda oko 10 sati. U dvorište je pala ta neka tvar, a na prvu smo pomislili da je eksplodirala petarda. Imam troje male djece - od dvije, četiri i pet godina i svakog dana igraju se na mjestu gdje je pala ta tvar, ispostavit će se kapsula u kojoj se nalazi cjepivo protiv bjesnoće za lisice. Ne želim ni pomisliti što bi se dogodilo mom dvogodišnjem djetetu da mu je to palo na glavu. U BiH je očito sve moguće i zanima me tko je odgovoran za ovakve manevre iznad naseljenoga područja - pita se čitatelj Večernjaka. Iznenađenju nije bilo kraja ni u Grudama. - Vidjeli smo te zrakoplove da nadlijeću, ali pravo iznenađenje dočekalo nas je kad smo pronašli cjepivo na ulaznim vratima. Valjda je različito cjepivo za ljude i životinje ili su ih sad zajedno počeli dijeliti - pita se čitatelj koji nam je poslao fotografiju kapsule, napomenuvši da oni koji izbacuju kapsule moraju imati neka pravila, a ne riskirati živote ljude. - Ne kažem da je to nešto teško, ali i pljusak nekad izaziva bol, a kamoli nešto teže. Uz to, djeca se igraju vani. Na kraju krajeva, lisica nema u dvorištima, valjda se zna gdje obitavaju i gdje su šume - ističe sugovornik.

Intenzivan miris

Samo cjepivo u obliku je otopine upakirano u plastično-aluminijsku kapsulu koja se nalazi u središtu hranjivoga mamca izrađenog od smjese ribljeg brašna te ima specifičan i intenzivan miris, privlačan za divlje životinje. Izgledom podsjeća na kolačić. Privučene mirisima, lisice pronalaze mamce, zagrizu ih i probiju kapsulu. Dolaskom sluznice usta u dodir s otopinom cjepiva započinje njegovo djelovanje na imunosni sustav životinje te u razdoblju od 21 dan životinje razviju imunitet koji ih štiti od bjesnoće barem 12 mjeseci. Mamac sadrži antibiotik tetraciklin koji završava u zubima te predstavlja marker koji služi kao dokaz da je lisica imunizirana. Samo tijekom jedne kampanje u BiH distribuira se milijun i 200 tisuća mamaca s cjepivom protiv bjesnoće. Sadašnje jesensko cijepljenje vrši se radi imuniziranja lisica prije sezone parenja. Punih je 10 godina otkad se u BiH krenulo s ovakvim načinom iskorjenjivanja bjesnoće jer su lisice njezini glavni prijenosnici i rezervoari ovdje, ali i u cijeloj Europi. Lani u svibnju nakon 6 godina dijagnosticirana je bjesnoća u BiH kod leša lovačkog psa na području Srebrenice, pa je ove godine na tom području plan postaviti više cjepiva. Unatoč važnosti ovog procesa, potrebno je povesti računa o bacanju cjepiva iz zraka kako nitko ne bi bio ugrožen.


Vecernji.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ja onako21.09.2021 22:36 sati
    Pa dobro dokle mislite srati više. **** di je bilo cijepljenje lisica do prije korone. Bolio vas je kurac za lisice i ostale divljači. To što bacate po narodu zadnji Vam obrok bio ***** bezobrazna. Mrš u ***** m******u.
  • Mate 21.09.2021 18:16 sati
    Zar su nas toliko zamanitali ovi homoseksualci duginih boja dali je narod bas toliko glup pa nismo mi od juce to oni prosipaju otrov po naredenju pedera i tako sire koronu
  • Ma dasta21.09.2021 12:24 sati
    Je,brinu se o lisicama????Tko to moze vjerovati???
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO