HNS najavio demografsku strategiju Hrvata u BiH

Datum objave: 17.09.2021   Broj čitanja: 1706
''Suočavamo se s rastućim iseljavanjem iz Bosne i Hercegovine, posebice mladih, produktivnih ljudi''.
HNS najavio demografsku strategiju Hrvata u BiH

 

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) pokreće projekt izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u Bosni i Hercegovini.

 

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić kaže kako se strategija neće fokusirati samo na Hrvate u BiH već će obuhvatiti širi kontekst problema u BiH.

 

''Suočavamo se s rastućim iseljavanjem iz Bosne i Hercegovine, posebice mladih, produktivnih ljudi. Onda se postavlja pitanje tko će nam za 10-20 godina u Bosni i Hercegovini davati mirovine i čitavu infrastrukturu razvijati'', kazao je novinarima Ljubić nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a.

 

On je naglasio važnost navedenog projekta jer, kako kaže, iseljavanje u sebi sublimira i koncentrira sve krucijalne probleme jednog društva i jedne države.

 

Za voditeljicu stručne skupine na projektu izrade demografske strategije i revitalizacije Hrvata u BiH, Glavno vijeće je imenovalo prof. dr. sc. Mirjanu Miličević.

 

''Izrada ove strategije, bez obzira o kojem se narodu radi u Bosni i Hercegovini, je pravi izazov. Zadržati stanovništvo znači uvesti niz mjera, bilo gospodarskih, zdravstvenih, populacijskih, da bi se stanovništvo održalo'', kazala je Miličević.

 

Dodala je kako je u planu provoditi mjere na lokalnoj razini.

 

''Dat ćemo procjenu stanja, a onda sukladno stanju na terenu propisat ćemo mjere kako provesti dodatne aktivnosti koje će pomoći mladim ljudima, prije svega da ostanu tu, a i da pojačaju gospodarstvo, odnosno zapošljavanje i samozapošljavanje, kako bi ljudi ostali na ovom području'', kazala je Miličević.

 

 

Glavno vijeće HNS-a na sjednici je, uz ostalo, razmatralo i izmjene Izbornog zakona u BiH.

 

''Više sam nego uvjeren i nemam nimalo sumnje da ćemo do kraja godine doći do izmjena Izbornog zakona u BiH'', kazao je predsjednik Glavnog vijeća.

 

Na konferenciji za novinare sudjelovao je i prof. dr. sc. Ilija Musa koji je na zadnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a imenovan za voditelja Odjela za medije i informiranje.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ivan21.09.2021 09:34 sati
    Suplje price sipanje luga u oci drzava je silovanjem stvorena nema tu blagoslova mora se i raspasti
  • grude18.09.2021 11:35 sati
    Kakve su ovo gluposti.Zatvor u Sarajevu je otvorio vrata kriminalcima.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO