VIDEO: U Hercegovini postoje 4 kluba koji se bave natjecanjem golubova jedan i u Grudama

Datum objave: 19.09.2021   Broj čitanja: 1177
Golub pismonoša ima nevjerovatnu moć orijentacije i povratka kući u svoje gnijezdo. Tu osobinu su mnogi iskoristili za slanje poruka u vrijeme kada nije bilo komunikacijskih sredstava kao danas.
VIDEO: U Hercegovini postoje 4 kluba koji se bave natjecanjem golubova jedan i u Grudama

 

Golub bi se uzimao i nosio sa sobom a kad bi se ukazala potreba onda bi se napisana poruka stavljala u poseban spremnik koji je pričvršćen za nogu i golub bi bio pušten da ide kući u svoj golubarnik.


U drugom svjetskom ratu neki od tih golubova su odlikovani poput najvećih ratnih heroja jer su spasili mnoge živote prenoseći poruke o kretanju neprijatelja.

Današnje golubarstvo je isključivo sportskog karaktera i služi za natjecanje. Natjecanje se vrši na način da se golubovi svih odgajivača stavljaju u posebne kaveze i voze na mjesto puštanja. Svaki golub je opremljen prstenom koji mu se stavlja 6 dan života na nogu i tu ostaje kao njegova osobna iskaznica cijeli njegov život.


Dodatno se postavlja čip koji se veže uz broj goluba na nozi i služi da bi registrirao kada taj golub stigne kući i stane na antenu od elektronskog sistema. U tom trenutku se kao na registar kasi u trgovinama evidentira broj prispjelog goluba ali i vrijeme kada je stigao. Na taj način se dobije brzina goluba koja daje pobjednika.
Natjecanja se odvijaju od 100 – 250 kilometara kratke staze, od 250 – 450 km srednje, od 450 – 600km duge i iznad 600km maraton letovi.

U Bosni i Hercegovini postoji Udruženje na nivou cijele BiH koje okuplja oko 270 natjecatelja u 35 klubova. Kod nas u Hercegovini postoje 4 kluba koji se bave ovim sportom, a jedan od njih je u Grudama.Jedan od podataka koji će mnogima bit nevjerojatan je da se često golubovi pismonoše sa vrhunskim rezultatom prodaju od 1.000 pa do nevjerojatnih 2.000.000 eura.


Ovih dana smo svjedoci jednog natjecanja gdje natjecatelji iz Albanije svoje golubove puštaju iz BiH uz pomoć Udruženja golubara BiH oko sredjivanja papirologije za prelazak granice i veterinarskih institucija koje to sve nadziru na mjestu puštanja.


Također u zadnje vrijeme sve popularnije je korištenje golubova na vjenčanjima gdje golubove iz ruku puštaju mladenci.

VIDEO: U Hercegovini postoje 4 kluba koji se bave natjecanjem golubova jedan i u Grudama
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio