Kritike Komšiću i iz Sarajeva: 'Štetočina želi soliti pamet Merkelici'

Datum objave: 15.09.2021   Broj čitanja: 11184
Angela Merkel broji posljednje dane na mjestu najmoćnije osobe Europe. Njemačka kancelarka je kao jednu od lokacija za svoju „oproštajnu žurku“ odabrala Srbiju i njen glavni grad Beograd, gdje se sastala s Aleksandrom Vučićem.
Kritike Komšiću i iz Sarajeva: 'Štetočina želi soliti pamet Merkelici'

 

Dan poslije Merkel se u glavnom gradu Albanije Tirani sastala s ostalim liderima zapadnog Balkana.

To je nakon susreta u Predsjedništvu BiH s novim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom prokomentirao i Željko Komšić, kojem kancelarkino ponašanje očito nije po volji te je javno zapitao zašto „Merkel dolazi Vučiću na noge“.

- Nemam dileme da u institucijama u Berlinu nedostaju neke informacije, samo je pitanje šta je cilj te politike. Ako je cilj praviti od Srbije regionalnog šefa, to neće ići. To sam rekao i Šmitu. Možemo biti jednaki i samo na toj osnovi možemo razgovarati. Nema više gazda na Balkanu - poručio je na kraju Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Nije propustio priliku ni da „naruži“ Schmidta, za kojeg je rekao da je „neupućen“.

I dok Merkel, kako Komšić kaže, „dolazi Vučiću na noge“, on u svom stilu daje bahate izjave pune lažne samouvjerenosti kako nešto ne može prolaziti i kako nema gazda. A pravo pitanje na koje bi Komšić i njegovi partneri iz SDA trebali odgovoriti je zašto Merkel dolazi Vučiću na noge, a ne njemu, odnosno njima.

Točnije, koji su konkretni učinci njegovog sjedenja u Predsjedništvu koje je, kad uračunamo prethodna dva mandata, već ušlo u 12. godinu?

Tih 12 godina očito nije bilo dovoljno za Komšića da uspostavi bilo kakve ozbiljnije diplomatske odnose s bilo kojim državama ili državnikom svijeta. Članovi Predsjedništva od svjetskih lidera uglavnom nemaju susret ni s kim.

Za razliku od Beograda, u Sarajevo odavno već ne dolazi nitko od ozbiljnih državnika, osim povremeno Erdogana da s Dodikom dogovara ozbiljnije projekte, a kod Izetbegovića učvrsti tradicionalnu lojalnost i servilnost.

Tipična Komšićeva reakcija na favoriziranje Srbije od Merkel i drugih europskih lidera među Bošnjacima, nažalost, uglavnom nailazi na infantilne gnjevne reakcije o nepravednom i islamofobičnom svijetu.

Da, svijet u kojem živimo možda jeste nepravedan, no sami smo sebi krivi što u njemu nismo etablirali bolju poziciju.


Danijal Hadžović/Avaz

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • A.S.18.09.2021 17:45 sati
  Očito je da Merkelica favorizira Vučića jer je potpisao tajni sporazum s SAD-eom o priznanju Kosova, a ona od njega očekuje i javno potpisivanje s Europskom unijom, zauzvrat će Srbija igrati ulogu hegemona nad novostvorenim državama bivše Jugoslavije.
 • Denis17.09.2021 08:34 sati
  Komšić je islamski borac i fukara teška Umislio da je neko i nešto. Može samo da laprda tu u tom islamskom Sarajevu i da izigrava balinče.Pucao je na hrvatski narod a sad misli da ga predstavlja. Islamska sluga.
 • BiH 16.09.2021 21:43 sati
  Nije on nista uradio on treba da Nestane sa Politicke Scebne ; jer on je bio samo Produzena ruka Izetbegovicu
 • Ivan 16.09.2021 18:17 sati
  Drago mi je da ste shvatili već jednom za dobro svih u BiH
 • Duga16.09.2021 16:41 sati
  Bolje bi bilo da se povućeš i ne praviš debile od građana BH. Pogledaj se u ogledalo i svatičeš sve. Osim što si štetočina za proračun i za poreske obveznike, nikad nisi ništa učinio osim za sebe, jer si toliko prenapuhan da od sebe me vidiš ništa.
 • 16.09.2021 13:45 sati
  Naj bolje
 • Ante15.09.2021 19:22 sati
  Moj komsicu ti si najveci krivac za sve sto se dogada ti cuvas svoju guzicu ali neces je sacuvati na kraju ces ostati probijen
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio