Novalić: Ja sam čovjek s invaliditetom, iz radničke obitelji, nisam lopov!

Datum objave: 13.09.2021   Broj čitanja: 2570
U želji da građane upozna s aktivnostima, planovima i rezultatima Vlade FBiH te čuje glas naroda, kritike i savjete, federalni premijer Fadil Novalić na Facebooku je prvi put organizirao live "Večer sa premijerom".
Novalić: Ja sam čovjek s invaliditetom, iz radničke obitelji, nisam lopov!

 

Građani su mu postavili mnoštvo pitanja iz brojnih oblasti. Priznao je da je na početku imao malu tremu, ali je dodao da je uživao i da će imati više ovakvih live javljanja. Kako je kazao, odlučio je da građani na ovaj način upoznaju "onakvog kakav jeste".

"Ja sam dijete iz radničke obitelji, čovjek iz naroda i samo radim svoj posao. Možda baš takav bio sam laka meta i drugi su veoma lako okačili neka tuđa, svoja zlodjela na moja leđa. Do sada sam šutio. Svjedoci ste da su me ismijavali za stavljanje maske, ustvari, ismijavali su moj invaliditet", kazao je Novalić, pokazavši ruku, na kojoj nedostaju dva prsta.

Kazao je da su te maske imale određenu štipaljku te da takve maske ne može staviti na lice.

"Srećom, promijenili su sistem", rekao je.

Kazao je da je šutio na to jer je mislio da nije važno, a da su njegovu "šutnju mnogi iskoristili da mu natovare afere i diskreditacije".

"Ali, u momentu kada su od mene pokušali da naprave lopova, onda sam podvukao crtu i rekao da je dosta. Zato sam ovdje, da vama i pred vama dam odgovore na istinu kakva jeste", rekao je Novalić, u očito, emotivnom trenutku za njega.

Priznao je da mu je stalo da poraste povjerenje građana u njega.

Između ostalog, premijer je ponovo upitan za poskupljenje ulja. I sam je podsjetio na svoju nedavnu viralnu izjavu, kada je, govoreći o poskupljenjima, konstatirao da se "ulja sada možete kupiti 37 posto manje nego prošle godine".

"Danas neću naravno govoriti o postocima, jer sve vam je poznato..." rekao je Novalić, svjestan da je njegova izjava izazvala brojne reakcije.

Danas je rekao da su uljarice poskupjele na svjetskom tržištu, ali da je Vlada povećala proračun za poljoprivredu.

Između ostalog, pitali su ga je li u Federaciji BiH moguće ponovno uvođenje restriktivnih mjera.

"Ja sam jedan od onih koji su najviše puta rekli da nikada više nećemo ponoviti lockdown. U prvom smo izgubili 26.000 radnih mjesta, 16 posto neizravnih poreza.... Veoma brzo smo shvatili da uvođenje lockdowna nikada više neće biti rješenje s razine Federacije BiH", kazao je Novalić, dodavši da županije imaju mogućnost da to urade.

Upitan o problemima s gradnjom tunela Hranjen, kazao je da je "bespotrebno dignuta prašina".

"Bit će nastavljena gradnja, ne samo tunela, već će biti izgrađena i cesta ka Goraždu", rekao je Novalić.

Na pitanje hoće li se ikada dogoditi da dječiji doplatak bude isti u FBiH, da se obustavi diskriminacija nad djecom, za što je naveden primjer ponižavajućeg iznosa od 14 KM u ZDŽ, premijer je odgovorio:

"Ja da imam još neki izraz, ja bi ga dodao", složivši se da se radi o ponižavajućem iznosu.

Govorio je o daytonskim ovlastima, nadležnostima županija... Međutim, kazao je da bi to pitanje moglo biti riješeno nakon usvajanja zakona o doprinosima i dohotku, kojim se proširuje temelj za oporezivanje i osigurava više novca u proračunu.

Federalni premijer je upitan i hoće li biti povećan minimalac za kojeg radnici "ginu".

"Tražimo rješenje za povećanje minimalca i postoji dobra prilika za to, ne dalje od pola godine od današnjeg dana. Ne odustajemo ni u kojem slučaju od povećanja minimalca", kazao je, između ostalog Novalić, prenosi Klix.

Održavanje ovakvih druženja s građanima najavio je dva puta mjesečno.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio