Ekonomisti smatraju da se gospodarstvo u BiH oporavlja

Datum objave: 13.09.2021   Broj čitanja: 266
Paralelno s ovim podatkom, imamo i smanjenje uvoza, jer su domaćinstva u BiH postala vrlo siromašna, pa sve manje kupujemo.
Ekonomisti smatraju da se gospodarstvo u BiH oporavlja

 

Gospodarstvo u Bosni i Hercegovini se oporavlja, primjećuju ekonomisti, pa čak i prestiže pretpandemijske rezultate. Hoće li politika prepoznati ovaj trenutak za iskorak u jačanju gospodarskih i ekonomskih aktivnosti?

 

Vanjskotrgovinska razmjena Bosne i Hercegovine u prvih sedam mjeseci iznosila je 19 milijardi i 500 milijuna maraka i veća je za 24 posto u odnosu na prošlu godinu.

 

Najviše smo izvozili u Hrvatsku, Srbiju, Italiju, Njemačku i Austriju. Za ekonomski oporavak u ovoj godini nije zaslužna država, nego međunarodna potražnja, smatraju ekonomisti.

 

Paralelno s ovim podatkom, imamo i smanjenje uvoza, jer su domaćinstva u BiH postala vrlo siromašna, pa sve manje kupujemo.

 

Stalne turbulencije u zemlji ne ulijevaju povjerenje investitorima, a radna snaga koja je sve “jeftinija” odlazi iz države, javlja BHRT.

 

Ovo je trenutak kada bi se moralo strateški razmišljati kako bi se dugoročno ostvarila korist. Preokret će se dogoditi kada izdvajanja za plaće budu 50, umjesto sadašnjih 63 posto. To bi značilo veće radničke plaće i novi ciklus potrošnje, mišljenja je struke.

 

Trenutni ekonomski oporavak naše zemlje daje stanovnicima nadu, a političarima upozorenje da konačno počnu raditi. Jer, ovako slaba ekonomija još ne može ponuditi kvalitetan iskorak”, poručuje struka.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio