Kronologija slučajeva 'Memić' i 'Dragičević': Održava se veliki prosvjed u Sarajevu

Datum objave: 11.09.2021   Broj čitanja: 420
Prošlo je pet i po godina od stradanja Dženana Memića i tri i po godine od stradanja Davida Dragičevića. Pravosuđe još nije rasvijetlilo uzroke njihove smrti, a zbog čega će danas u Sarajevu ponovo biti održani prosvjedi.
Kronologija slučajeva 'Memić' i 'Dragičević': Održava se veliki prosvjed u Sarajevu

 

U noći 8. veljače 2016. godine u ilidžanskoj Velikoj aleji stradao je 22-godišnji Memić, a tada je s njim bila Alisa Ramić (djevojački Mutap). Obitelj Memić i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget su ukazivali na to da je Tužiteljstvo Sarajevske županije, čija je tada glavna tužiteljica bila Dalida Burzić, prvobitno stradanje istraživalo kao ubojstvo, a da su ga potom okvalificirali kao prometnu nesreću.

Memići i Feraget, uvjereni da je Dženan ubijen, insistiraju da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo. Međutim, kantonalno tužilaštvo je to tretiralo kao saobraćajnu nesreću, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana, a onda je uslijedila pravna trakavica.

Oslobađajuće presude županijskog i federalnog suda te optužnica državnog tužiteljstva.

Prije presuda Županijskog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ad hoc tijelo Skupštine Sarajevske županije je 2017. utvrdilo da su se dogodili, kako je navedeno, brojni propusti u istrazi ovog slučaja. Tadašnji predsjednik skupštinske Komisije za sigurnost i u to vrijeme zastupnik vladajuće SDA Elvedin Okerić je naglašavao da je Tužiteljstvo SŽ vršilo pritisak na rad ovog tijela. Njegovo formiranje je inicirala zastupnica opozicijskog SDP-a Segmedina Srna, prenosi portal Klix.

Županijski sud je dva puta izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima. Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, a da bi onda i on 27. srpnja ove godine donio oslobađajuću presudu.

Sud Bosne i Hercegovine je 21. srpnja potvrdio optužnicu protiv pet osoba koje državno tužiteljstvo tereti za organizirani kriminal u cilju prikrivanja dokaza o tome kako je Dženan Memić stradao. Optuženi su Alisa Ramić, njen otac Zijad Mutap, pripadnici MUP-a SŽ Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela Crystal, koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, Muamer Ožegović.

Memići i Feraget tvrde da Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti. Među najodgovornijima za to ističu i Dalidu Burzić, koja je u međuvremenu postala sutkinja državnog suda. Oštro kritiziraju i rad aktualne glavne županijske tužiteljice Sabine Sarajlije, a kritike nisu izostale ni tijekom ovotjednog razmatranja rada tužiteljstva na sjednici Skupštine SŽ.

Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano prosvjedima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, a oni će 20. put biti održani danas.

Prosvjedovat će se i zbog nezadovoljstva uzrokovanog time da još nije rasvijetljeno kako je u Banjoj Luci stradao 21-godišnji David Dragičević. Njegov nestanak je prijavljen 18. ožujka 2018., a tijelo je pronađeno šest dana poslije. Pravni zastupnik obitelji Dragičević je također Ifet Feraget.

Oni tvrde da je David ubijen te da je to nedjelo pojedinaca iz vlasti. Davor Dragičević, Davidov otac, je svakodnevno organizoirao prosvjede u Banjoj Luci, jer je bio nezadovoljan institucionalnom reakcijom na ovaj slučaj.

U srpnju 2018. u ovom gradu održan je prvi veliki prosvjed kojem je prisustvovalo nekoliko tisuća ljudi. Pet mjeseci kasnije, 25. prosinca, dogodili su se još jedni veliki prosvjedi koje je policija suzbila izrazito nasilno. Taj dan uhićeni su Davor Dragičević i Suzana Radanović, Davidova majka. Prosvjedi građana okupljenih oko grupe "Pravda za Davida" su zabranjeni.

Davor Dragičević je u veljači 2019. napustio Bosnu i Hercegovinu i od tada živi u Beču, a kao razlog zašto je to učinio je istaknuo to kako ga ne bi "likvidirali". Već mjesec kasnije je ekshumirano tijelo Davida Dragičevića, koji je bio sahranjen na banjalučkom Novom groblju, i ponovo je sahranjen u gradu Wiener Neustadt, u blizini Beča.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je u travnju ove godine od Okružnog javnog tužiteljstva u Banjoj Luci preuzelo istragu u slučaju "David Dragičević".

Muriz Memić je odlazio u Banju Luku kako bi podržao Dragičeviće, a Davor je dolazio u Sarajevo kako bi podržao Memiće. Međutim, Dragičević je izjavio da neće prisustvovati današanjim prosvjedima ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, a čiji je početak zakazan za 13 sati. Kao razlog za to je naveo mogućnost da bude uhićen po dolasku u Bosnu i Hercegovinu.

Između ostalog, slučajevi "Memić" i "Dragičević" su nagnali Europsku uniju da analizira (ne)rad bosanskohercegovačkog pravosuđa. Izvješće o radu je načinio pravni stručnjak Reinhard Priebe, a njime je pozvao na reforme pravosudne vlasti. Ova dva slučaja su veliki test za pravosuđe, odnosno pokazatelj (ne)postojanja pravne države.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio