Drago Stojkić preživio je Križni put i strahote onog rata! Preminuo je u 96. godini života

Datum objave: 09.09.2021   Broj čitanja: 484
Mostar je se proteklog mjeseca oprostio od Dragutina Drage Stojkića koji je ovaj svijet napustio u 96. godini života.
Drago Stojkić preživio je Križni put i strahote onog rata! Preminuo je u 96. godini života


Drago Stojkić prošao je strahote Križnog puta i zvjerska mučenja od strane partizanskih vojnika. On je ujedno i glavni protagonist nagrađenoga djela Krikovi sjećanja. Njegovu je nevjerojatnu sudbinu s kraja Drugog svjetskog rata i poraća hrvatski književnik Darko Juka pretočio u potresnu priču, nagrađenu u Zagrebu kao najbolje prozno djelo u 2020. godini.

– Krikovi sjećanja bacaju novo svjetlo na taj dio ovdašnjih povijesnih gibanja, ne ostavljajući čitatelja nimalo ravnodušnim prema ijednoj od sukobljenih strana. Ova kratka priča vješto i višedimenzionalno presijeca ljudsko lice i naličje, čovječnost i predatora u čovjekovoj naravi, bez obzira na odoru ili oznake koje pojedini akter nosi – ističe nakladnik, dok pjesnik Stanko Krnjić zamjećuje kako ”premda je događaja toliko da bi i jedan roman bio uzak za sve njih Juka vještim rezovima uspijeva sve njih uklopiti u formu priče”.

Juka je, u povodu Dragine smrti, na svome FB profilu objavio: ”Do kasno u noć snimao sam njegovu priču… U njegovoj kamenoj goranačkoj kući iz Draginih su usta izlazile rečenice… Teške, okovane desetljećima mučne tišine, obojane bojama nevjerojatne istine koja je te večeri napokon izišla van… Slušajući ga shvatio sam kako moram prenijeti dalje njegova sjećanja jer njegova priča nije samo njegovom, jer je takova ili slična njoj okrznula gotovo svaku kuću hercegbosanskoga podneblja. Zato to ime… Zato Krikovi sjećanja…”

Od Drage se oprostila velika obitelj, njegova četiri sina, brojna unučad i praunučad. U krugu obitelji i prijatelja pokopan je pokraj supruge Stojke na mostarskom groblju Smrčenjaci.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio