I jedno je previše

Datum objave: 07.09.2021   Broj čitanja: 1451
Kod Vrbaskog mosta u Bugojnu pronađena je mrtva beba, vrištali su ovih dana naslovi na bh. portalima, prenoseći informaciju koja je potvrđena iz MUP-a SBŽ.
I jedno je previše

 

Dok istražitelji tragaju za majkom novorođenčeta, a javnost se zgražava nad sve crnjim sadržajima crnih hronika, teško je oteti se dojmu da smo i u ovom segmentu, kao društvo, zakazali i da informacije o nasilju nad djecom, pa i slučajevi ubojstava najmlađih više nisu rijetkost.

I jedno je previše, ali i najjednostavnija pretraga arhiva informacija u posljednjih nekoliko godina pokazat će da su slučajevi ubojstava tek rođenog djeteta policiji prijavljivani u skoro svim dijelovima BiH i regije.

Načini izvršenja i motivi ovih neopisivih tragedija, o kojima smo, također, informirani, možda trebaju ostati unutar sudnica, jer interes javnosti nije da sazna baš svaki detalj.

Okidačima zbog kojih najčešće roditelj počini tako užasan čin neka se bave psiholozi. Mnogo ih je u državi koja desetljećima nosi teške posljedice rata i poslijeratnih godina borbe sa životom, za egzistenciju i pravdu, a gdje je briga o psihičkom zdravlju i dobrobiti obitelji na vrlo niskoj razini.

O kaznenoj politici u ovakvim slučajevima trebaju se izjasniti pravni eksperti koji trebaju reći je li visina kazne od jedne do pet godina za kazneno djelo čedomorstvo dovoljna da djeluje preventivno. Državne institucije stavove stručnjaka, uz preporuke međunarodnih i domaćih organizacija, trebaju pretočiti u strategije i zakone.

Za početak, osigurati jedinstvenu evidenciju ovakvih, ali i svih slučajeva nasilja kojem su djeca u BiH izložena tijekom svog odrastanja, a koja ne postoji, te podržati mjere prevencije i edukacije kroz obrazovne, socijalne, zdravstvene ustanove i druge segmente društva.

Od bolnih vijesti teži su šutnja i nezainteresiranost.


Alen Bajramović/Avaz.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO