Prijava protiv 16 bošnjačkih časnika zbog zločina nad Hrvatima

Datum objave: 07.09.2021   Broj čitanja: 263
Hrvatsko Državno tužiteljstvo u prosincu prošle godine proslijedilo je Tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv 16 bošnjačkih časnika, među kojima su i generali Sefer Halilović, Vehbija Karić, Selmo Cikotić i Amir Kubura, potvrđeno je Večernjem listu.
Prijava protiv 16 bošnjačkih časnika zbog zločina nad Hrvatima


Kako se navodi, časnici se terete za ratne zločine nad Hrvatima, uglavnom na prostoru srednje Bosne i sjevernog dijela Hercegovine.


Uz prijavu, navodi Večernjak, Tužiteljstvu BiH dostavljeni su i materijali i informacije iz predmeta Županijskog tužiteljstva u Zagrebu radi mogućeg poduzimanja kaznenog progona u BiH.


Glasnogovornica Državnog tužiteljstva Hrvatske Martina Mihordin rekla je kako je riječ o kaznenoj prijavi koju je u ožujku 2017. godine od hrvatskog Državnog tužiteljstva dobilo sedam udruženja Hrvata žrtava rata u BiH i da je prijava Tužiteljstvu BiH proslijeđena u skladu s Protokolom o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida potpisanih između tužiteljstava Hrvatske i BiH 2013. godine.

Prema riječima Mirhodin, kaznena prijava dostavljena je BiH jer prijavljene osobe imaju prebivalište u BiH, što je osnovna pretpostavka za poduzimanje progona, a i krivično djelo su počinila na teritoriji BiH.


"Podnošenjem ove kaznene prijave očekuje se provođenje postupka protiv odgovornih za počinjene zločine nad hrvatskim civilima i zarobljenim pripadnicima HVO-a", navodi se u dokumentu.


Prijavljeni su Sefer Halilović, Jovan Divjak, koji je u međuvremenu umro, Vehbija Karić, Enver Hadžihasanović, Selmo Cikotić, Asim Koričić, Sakib Mahmuljin, Amir Kubura, Šerif Patković, Đemal Merdan, Ramiz Dreković, Salko Gušić, Enes Kovačević, Midhat Cerovac, Bakir Alispahić i Fahrudin Agić, navodi "Večernji list".Oni se terete da su, namjeravajući osvojiti područja pod nadzorom HVO-a i osigurati izlaz na more, zajedno sa mudžahedinima počinili brojne zločine, pri čemu je samo u srednjoj Bosni ubijeno je 876 civila i zarobljenih pripadnika HVO-a, dok je protjerano i izbjeglo 118.000 Hrvata, te srušeno i spaljeno 270 katoličkih objekata.


FOTO: Ilustracija

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio