Je li Milivoj Petković poslao poruku političkom vodstvu Hrvata u BiH?

Datum objave: 06.09.2021   Broj čitanja: 1592
Je li hrvatsko političko vodstvo u BiH ostavilo 'petorku' na cjedilu i je li isprika i kajanje generala HVO-a Milivoja Petkovića čin očajnika?
Je li Milivoj Petković poslao poruku političkom vodstvu Hrvata u BiH?


To pitanje večeras postavljaju mnogi. Brojne Hrvate u BiH iznenadilo je pismo jednog od zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane koji se pokajao zbog ratnih zločina, te je izrazio sućut Bošnjacima, što bi bilo razumno u nekim drugim okolnostima, da se agresori pokaju za svoje zločine i izraze sućut hrvatskom narodu u mjestima stradanja. Međutim, uglavnom se ispričavaju Hrvati u BiH i oni su dežurni krivci, dok se njihove žrtve zaboravlja i zapostavlja.

Međutim, vezano za konkretan slučaj pojavila se teza da je ovo Petkovićevo "kajem se i primite sućut" poruka hrvatskom političkom vodstvu u BiH, odnosno njegova osveta zbog zanemarivanja 'petorke'.

Petkovićevo pismo u nastavku prenosimo u cijelosti.

- Poštovani gospodine Agius, moji su branitelji uz moj pristanak podnijeli molbu za moje prijevremeno puštanje na slobodu. U tom kontekstu osjećam potrebu da Vam se obratim i izrazim svoj stav o mojoj presudi i dosuđenoj kazni, posebno zato što je ovo i prva prilika da to osobno i učinim.

Ja doista nisam osoba koja lako izražava emocije, ali to ne znači da ih nemam ili da ih ne proživljavam. Moja suzdržanost u pokazivanju emocija vjerojatno je posljedica mog vojničkog obrazovanja i odgoja jer sam gotovo cijeli život bio vojnik.

Kako god bilo, uvjeravam Vas, gospodine predsjedniče, da to ne znači i moju bezosjećajnost ili nedostatak empatije prema drugima.

Poštovani gospodine predsjedniče, od ratnih događaja u Republici Hrvatskoj i Republici Bosni i Hercegovini, u kojima sam sudjelovao, prošlo je skoro 30 godina. Od tada nije prošao ni jedan jedini dan, a da mi se slike ratnih strahota ne vraćaju u sjećanja. Znam da će tako biti do kraja mog života. S time živim i s time se nosim kako najbolje mogu.

Rat je ljudska tragedija i zlo. U ratu i dobri ljudi mogu svojim djelima ili propustima pridonijeti počinjenju zločina.

Danas, osam godina nakon prvostupanjske presude i četiri godine nakon konačne presude, imam potrebu reći i Vama i svima drugima da ja prihvaćam presudu i osobnu odgovornost za svoja djela ili propuste koji su doveli do počinjenja zločina zbog kojih sam osuđen.

Prihvatio sam i kaznu koju služim. Za počinjene zločine nema opravdanja ni izlike. Zbog toga osjećam iskreno kajanje i izražavam, i ovom prilikom, duboku sućut svim žrtvama, pripadnicima bošnjačkog naroda, njihovoj rodbini i prijateljima.

Imam ljudsku potrebu da to kažem iako sam svjestan da su moje žaljenje i izrazi sućuti slaba utjeha svima koji su izgubili svoje najmilije.

Priznanje počinjenih zločina, iskreno kajanje i izražavanje sućuti obiteljima stradalih jedini je način iskrene pomirbe, očuvanja mira i suživota među narodima u BiH i cijele bivše Jugoslavije.

Nadam se da će ova moja izjava barem malo tome pridonijeti.

To je najviše što ja u ovim okolnostima mogu učiniti. Vjerujem da se svaki konflikt ili nesporazum među narodima na području BiH može i mora rješavati isključivo pregovorima i dogovorima. Nikako i nikada više nasiljem i ratom.

Ovo kažem kao vojnik i to moje uvjerenje nije od jučer. U tom kontekstu i zbog toga Vam, gospodine predsjedniče, i pišem.

Poštovani gospodine Agius, nadam se da ovo moje pismo nećete doživjeti na bilo koji način neprimjerenim ili protivnim interesima mira i suživota među narodima BiH.

U protivnom molim Vas da ga zanemarite.

S poštovanjem,

Milivoj Petković,

Leuze-en-Hainaut Prison, Belgija, 30. 8. 2021.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio