Na granici kod Gruda: U Hercegovini mi je ljepše, u Njemačkoj sigurnije...

Datum objave: 29.08.2021   Broj čitanja: 2374
Kolone automobila na izlazu iz BiH, a ovog puta ne zbog odlaska na more. Naime, završava vrijeme godišnjih odmora, raspusta učenika, dolazaka doma preko ljeta. Brojna bh. dijaspora stoga je krenula put država u kojima danas žive i rade.
Na granici kod Gruda: U Hercegovini mi je ljepše, u Njemačkoj sigurnije...

 

Mnogi nam otkrivaju kako strepe od jeseni. - Živimo i radimo u Njemačkoj, a ovih mjesec dana bili su odmor za dušu i tijelo. Konačno sam se normalno družio s obitelji i prijateljima, išli smo na kave, sjedili u restoranima, što u Munchenu praktički nije bilo moguće. Vraćam se opet tamo, a pojma nemam što će se događati. Jedina utjeha u svemu je što se radi o stabilnoj državi i ako mi posao bude zatvoren dobivat ću 70 posto mjesečne plaće. To je ona sigurnost kakvu nemam u BiH - priča za Vecernji.ba čovjek koji čeka na graničnom prijelazu u Gorici, u općini Grude.

 

Koliko god mnoge srce vuče ostanku u BiH, puno je prepreka i razloga zbog kojih ne žele tu biti, a stalna nesigurnost u svim segmentima zasigurno je najveći razlog. Radom u inozemstvu uvijek mogu pomoći svojima doma i bez njihovih milijardi pitanje je što bi se događalo s ovdašnjim stanovništvom.

Samo u tri mjeseca ove godine u BiH je putem doznaka poslano 666,9 milijuna maraka. Prošle godine u pandemiji dijaspora je poslala 2,51 milijardu maraka, a godinu ranije 2,95 milijarde.

Brojke su još veće ako se uzme u obzir da su oni koji su dolazili ovog ljeta ostavili na ruke novac obitelji i prijateljima, a kada se uzme u obzir koliko su trošili na potrepštine i neke luksuze koje je u BiH teško priuštiti, onda je njihova uloga u gospodarstvu BiH još veća.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ante31.08.2021 22:07 sati
    A sta reci cemu cuvamo ovu B i H bolje bi bilo dati je Njemcima i onako bi pomri od gladi da nam nije te svete Njemacke Zivila Njemacka
  • Rasanjka31.08.2021 19:02 sati
    Razumim do srzi ovo ja cekam dan da se vrati mada je sve bez zakona ali voooolim tamo di sam se rodiilaaaa😭
  • Is29.08.2021 17:20 sati
    Sretno
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio