Iz dijaspore u BiH stiglo više od 50 milijardi KM

Datum objave: 27.08.2021   Broj čitanja: 623
Samo u prošloj godini, unatoč pandemiji, rodbina je u BiH poslala nešto više od 2,5 milijardi KM.
Iz dijaspore u BiH stiglo više od 50 milijardi KM

 

Ako tom iznosu dodamo 49,6 milijardi KM, koliko je dijaspora poslala od 1998. do kraja 2019., dolazi se do iznosa od 52,1 milijarde KM u 23 godine.

 

Godinama Centralna banka BiH iznosi podatke o novcu koji bh. dijaspora službenim tokovima upumpa u BiH, a sudeći prema prikazanim podacima riječ je o milijardama.

 

Njemačka na 1. mjestu

Prema podacima Svjetske banke za 2019., udio novčanih doznaka u BDP-u BiH je 10,5%, što BiH stavlja na 5. mjesto u Europi po visini udjela novčanih doznaka u BDP-u. Najviše novca stiglo je iz Njemačke i Austrije, slijede SAD, Slovenija, Švicarska, Švedska…

 

Samo u devet mjeseci 2019. godine rodbina je u BiH poslala 2,7 milijardi KM, koliko je poslala tijekom cijele 2018. Usporedbe radi, taj iznos čak je četiri puta viši od iznosa ulaganja u BiH u tom razdoblju, piše večernji.ba

 

Nadalje, ne treba zaboraviti ni novac koji uđe u zemlju “neformalnim” novčanim transferima, odnosno sustavom “iz ruke u ruku”. Neke procjene pokazuju kako ti iznosi dosežu brojke onog registriranog u platnom prometu, a služe uglavnom za plaćanje računa, kupnju hrane i ostale troškove u kućanstvima, dok se rijetko koriste za ulaganja u neki biznis. Smanjenje po osnovi stavki novčanih doznaka iz inozemstva uvijek dovodi do dodatnog pada potrošnje.

 

Značaj za BiH

Svjetska banka je u svojim redovitim izvješćima upravo kao najveći rizik za bh. ekonomiju zbog COVID-19 navela pad podrške dijaspore. Ono što je za Hrvatsku turizam, to je za BiH dijaspora, promatrano u okvirima BDP-a. Gotovo 14% i više našeg BDP-a ovisi o dijaspori – donacijama i dolascima. Uz to, značajan dio potpore nije evidentirala Centralna banka BiH odnosno druge institucije za praćenje. Od posljednje ekonomske krize pa do 2019. došlo je do postupnog rasta podrške dijaspore kroz evidentirane doznake, ali i na druge načine – kazao je ranije ekonomski analitičar Admir Čavalić.

 

Prema anketi o potrošnji kućanstava iz 2015., sredstva iz inozemstva, prema osobnim izjavama, prima svako dvadeseto kućanstvo u BiH.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio