Kod Rijeke pao meteorit, vatrenu kuglu snimile kamere Hrvatske meteorske mreže

Datum objave: 25.08.2021   Broj čitanja: 2691
U noći na 14. kolovoza na riječkom je području pao meteorit koji je, prema izračunima Hrvatske meteorske mreže, bio težak oko 150 grama.
Kod Rijeke pao meteorit, vatrenu kuglu snimile kamere Hrvatske meteorske mreže

 

- Vatrenu kuglu snimile su kamere Hrvatske meteorske mreže iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d'Isonzo) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga (sa udaljenosti od 530 kilometara) - u trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila se iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Mjeseca - naveli su iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Iako se radilo o noći nakon maksimuma Perzeida ovo bio sporadični meteor, a ne dio roja Perzeida, a za meteroitom neće organizirati traganje.

- Svoj svjetli let vatrena je kugla započela u 04:05:18 po srednjoevropskom ukaznom mjerenju vremena na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od 8 sekundi završila na visini od 23,2 kilometra. Izračunom dinamike u zadnjoj točki svjetlog leta procjenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negdje u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te se potraga za meteoritom neće organizirati - navode iz HAS-a.

- Ovo je drugi slučaj opažanja pada meteorita od strane Hrvatske meteorske mreže ove godine, nadajmo se da ćemo opažati i treći koji će biti povoljnijeg ishoda od prethodna dva - kaže za Večernji list koordinator meteorske mreže Damir Šegon.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO