Hoće li Dodik kazneno odgovarati za nesavjestan rad?

Datum objave: 17.08.2021   Broj čitanja: 707
Ima li Dodik imunitet ili, pak, odgovornost dok imovina države gori.
Hoće li Dodik kazneno odgovarati za nesavjestan rad?

 

Nije ovo prvi put da zbog vlastitih interesa pojedinci zloupotrebljavaju položaje, koje su im omogućili upravo građani čija su imovina i egzistencija ugroženi. Je li ovo prilika da pravosudne institucije pokažu da smo pred zakonom svi jednaki, bez obzira na funkciju i stranku?

 

Može li i hoće li Milorad Dodik kazneno odgovarati za nesavjestan rad. Što kaže Kazneni zakon BiH, ima li Dodik imunitet ili, pak, odgovornost dok imovina države gori, prenosi federalna.ba

 

''Definitivno vidim odgovornost za propuštanje poduzimanja svoje službene dužnosti uslijed koje nastaje neka šteta. Osim ovog člana Kaznenog zakona ovu situaciju uređuje i kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je mene ova situacija značajno posjetila na situaciju kada su se dogodili prosvjedi 2014. godine, a kada je Goran Zubac kazneno odgovarao za propuštanje da pošalje specijalnu jedinicu SIPA-e da pomogne u zaštiti zgrade Predsjedništva BiH'', navodi odvjetnica Nina Kisić.

 

Pojedinci su odgovarali zato što nisu zaštitili zgradu Predsjedništva BiH. Hoće li odgovarati oni koji ugrožavaju stanovništvo. Kaznene prijave već podignute. A moglo bi ih biti još.

 

Na potezu Tužiteljstvo BiH

''Očekujem da će neko ratovati. I jučer je bila sjednica Predsjedništva BiH na kojoj ponovo nije bilo Milorada Dodika. Nadam se da će OHR reagirati i omogućiti da se angažiraju helikopteri Oružanih snaga'', kaže Damir Šabanović, načelnik Općine Jablanica (SDP).

 

Na potezu je Tužiteljstvo BiH. No i iz ove zgrade tišina. Nema odgovora čak ni da li su zaprimili kaznenu prijavu.

 

"Nužda" zakon mijenja

Pravni stručnjaci smatraju da postoji mogućnost djelovanja preostala dva Bošnjačka člana Predsjedništva u ovakvoj situaciji. Prekoračenje ovlasti s posljedicama, ali bi doprinijeli gašenju požara. Jer "nužda" zakon mijenja.

 

Bi li oni prekoračili službene dužnosti, zasigurno da bi. Da li bi kazneno odgovarali, potencijalno bi, ali s druge strane postoji institut krajnje nužde i odvraćanje od neke veće opasnosti i institut bi ih zasigurno zaštitio'', smatra odvjetnica Kisić.

 

Već desetak dana aktivni su požari u Bosni i Hercegovini koji se brzo šire i uništavaju materijalna dobra ljudi. Nadležni upiru prstom, a odgovora i konkretnog djelovanja nema.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Marija 17.08.2021 09:24 sati
    Silovanje je zlocin pa zar nije zlocin stvarayi ovakvu drzavu koju niko ne zeli jugoslavija se raspala mora i ovakva nikakva bosna i hercegovina pao je i avganistan samo budale misle da ovo moze opstati kao npr zeljko komsic
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio