Kada će svijet čuti za Stipića Livade?

Datum objave: 28.07.2021   Broj čitanja: 896
Kada će krivci biti kažnjeni za ubojstva jednog Dragana, Maria, Nedjeljka te svih ostalih sa Stipića Livade?
Kada će svijet čuti za Stipića Livade?

 

Čvrsnica je toga jutra sa svojih visova promatrala šta se događalo u njezinom podnožju. Gledala je i nije se mogla načuditi. Na trenutak je zanijemila, a njezinu tišinu su proparali krici i jauci nedužnih ljudi. Tog jutra je samo Čvrsnica znala šta je se zapravo dogodilo na Stipića Livadi u Doljanima.

 

28. srpnja 1993. godine, pripadnici 44. brdske ABIH i s njima mudžahedini su počinili strašan zločin nad 39 pripadnika hrvatske nacionalnosti, tj. nad 33 hrvatska vojnika i 6 civila.


Tek nakon 4 dana kada su pripadnici HVO – a oslobodili Doljane, zatekli su tijela masakriranih vojnika. Smrskane lubanje, odsječeni udovi, na raznim mjestima su nailazili na iznakažena i nagorjela tijela koja zločinci nisu ni pokopali. Tijela su zločinci minirali da bi oni ljudi koji bi pokupili i pokapali tijela pritom sami nastradali, dok su preživjeli stanovnici sela, većinom žene i djeca, odvedeni u logor „Muzej“ u Jablanicu.

 

Čvrsnica već broji 28 godina od tog događaja. Svake godine doleti obljetnica kao jedan svečani čin prisjećanja na sve naše hrvatske vitezove, na naše žene heroje koji su tu položili svoj život. Mnoštvo naroda pristigne na Stipića Livadu, trči se maraton u spomen na sve ove ljude iz Doljana, Tomislavgrada, Posušja, Širokog Brijega i Mostara. Mi ih nismo zaboravili, no...

 

Svake godine na ovakvim obljetnicama postavimo pitanje:
Kada će svijet čuti za Stipića Livade? Kada će čuti za Trusinu, Grabovicu, Uzdol i mnoga druga mjesta u srednjoj Bosni gdje je muslimanska strana počinila zločine nad Hrvatima?

 

Kada će krivci biti kažnjeni za ubojstva jednog Dragana, Maria, Nedjeljka te svih ostalih sa Stipića Livade?

 

Sustavno je se sakrila slika o zločinima počinjenima nad Hrvatima od strane ABIH. Žalosti i činjenica da velika većina hrvatskoga življa u Republici Hrvatskoj ne zna ove događaje!

 

Upravo bi nas ovakve obljetnice trebale poticati da pričamo svijetu svoju povijest i svoja stradavanja, da se ta povijest ne bi ponovila i da bi naučili nešto iz nje. Krv je se prolila,a nije se trebala proliti!

 


Taj svijet treba čuti naše vapaje i našu čežnju da čekamo dan kada će krivci biti izvedeni pred sud i kada ćem im se održati PRAVEDNO SUĐENJE!
To nam za ovozemaljskog života preostaje, nada i nadanje da će ove žrtve dobiti svoj zasluženi pijetet.

 

Sa Čvrsnicom ćemo i dalje buditi sjećanje na ove ljude. Doljanka će teći i reći:“ Još smo živi, još ćemo pamtit naše Stipića Livade, naše Grabovice i Uzdole, nećemo ih dati zaboravu! „

 

A stihovi Ivana Tolja koje krase spomen –obilježje na Stipića Livadi nek' nam posluže za razmišljanje:

 

„Tu sam u klancu žalosnog otajstva
Na obali bez svanuća.
U čekanju uskrsnuća.“

 

Mario Knezović/Grude.com 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio