Inzko 'zatresao' BiH, Dodik ga nazvao kretenom i najavio otcjepljenje

Datum objave: 23.07.2021   Broj čitanja: 602
Odluku visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka da nametne zakon kojim se kažnjava nijekanje ratnih zločina političari u toj zemlji u petak su očekivano različito ocijenili, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio kako u Republici Srpskoj taj zakon neće provoditi te je zaprijetio otcjepljenjem od BiH.
Inzko 'zatresao' BiH, Dodik ga nazvao kretenom i najavio otcjepljenje

 

Zakonom o izmjenama kaznenog zakona BiH koji će stupiti na snagu za osam dana svima koji niječu ratne zločine, uključujući i genocid u Srebrenici, odnosno ne poštuju sudske presude izrečene počiniteljima ili ih veličaju i nagrađuju, ubuduće prijeti zatvorska kazna do pet godina.

Predsjednik skupštine općine Srebrenica Ćamil Duraković kaže kako je sretan jer je Inzko iako tek nekoliko dana prije odlaska iz BiH ipak ispunio obećanje koje je davno dao članovima obitelji ubijenih u genocidu 1995. godine.

"Ovo je civilizacijski iskorak i trijumf, prije svega za buduće generacije. Napokon imamo osnove da kazneno progonimo nekog tko negira genocid. Inzko sad može otići iz ove zemlje kao netko tko će biti upisan u povijest", rekao je Duraković za portal Dnevni avaz.

Jasna potpora odmah mu je stigla iz veleposlanstva SAD u Sarajevu. U priopćenju su naveli kako su nijekanje genocida i glorificiranje ratnih zločinaca neprihvatljivi te podrivaju uzajamno povjerenje nužno za napredak BiH na putu ka EU tim prije jer se ne radi o temama za raspravu, nego o povijesnim činjenicama.

"Čin odlazećeg visokog predstavnika pokazuje koliku važnost on pridaje ovom pitanju koje je bitno za stabilnost BiH i naglašava kontinuirani imperativ da svi u BiH trebaju dati svoj doprinos pomirenju. Zakon o dopuni Kaznenog zakona BiH početna je točka za konkretniji razgovor i korake koje trebaju poduzeti lokalni akteri kako bi se on proveo", stoji u izjavi veleposlanstva SAD.

No član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, odmah nakon što je objavljena Inzkova izjava, u Banjoj Luci sazvao je konferenciju za novinstvo kako bi ljutito poručio da u Republici Srpskoj odluke visokog predstavnika neće priznati niti će provoditi zakon kojega je nametnuo kao i da će entitetskom parlamentu predložiti da na teritoriju RS "zabrani djelovanje Suda i Tužiteljstva BiH".

Inzka i cijelu međunarodnu zajednicu nazvao je "kretenima", a najavio je kako će članovi njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ubuduće bojkotirati sudjelovanje u tijelima vlasti BiH kao i da na takvo postupanje kani pozvati i druge političke stranke sa srpskim predznakom.

"Mislim da nakon svega ovoga Republika Srpska treba odlučno iskazati svoj put ka samostalnosti", rekao je Dodik ponovno zaprijetivši secesijom RS uz konstataciju kako je došlo vrijeme da bosanski Srbi "naprave svoju državu" jer u BiH više nemaju što čekati.

Opet je ustvrdio kako su činjenice o genocidu u Srebrenici "laž" te kako su rezultat neprijateljstva "germanskog svijeta" prema Srbima.

Rekao je kako će i novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu kad dođe u BiH početkom kolovoza prenijeti iste poruke.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su pak kako će odmah djelovati na provedbi izmjena kaznenog zakona.

"Bit će formiran predmet u kojem će se pratiti i evidentirati sve objave pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se iznose stavovi o nijekanju genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina iznesene nakon stupanja na snagu ovih dopuna Kaznenog zakona", priopćili su iz državnog tužiteljstva istodobno kad je Dodik u Banjoj Luci ponovno tvrdio kako u Srebrenici nije bilo genocida.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Ante Nedaj se Srbine24.07.2021 15:03 sati
    Ovu komunisticku bandu treba protjerati i sve one koji prave ovakvu drzavu koju niko ne zeli to su silovatelji i zlocinci i ovaj sto namece ovakve zakone je zlocinac
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio