Ugrizao ga poskok: Nešto me 'klepi' kao da me iglom ubode, noga oteknu, jezik utrnu...

Datum objave: 21.07.2021   Broj čitanja: 10215
Goraždanin Muhamed Bukva preživio je ugriz zmije, a nakon nekoliko dana provedenih u bolnici još se oporavlja.
Ugrizao ga poskok: Nešto me 'klepi' kao da me iglom ubode, noga oteknu, jezik utrnu...

Sve se dogodilo u selu Bukva kod Goražda, ispod kuće gdje se Muhamed dan ranije igrao s unucima.

"Pretpostavljamo da je u pitanju poskok jer me ugrizao dosta visoko, u predjelu koljena. Samo sam osjetio kako me nešto 'klepi'', kao da me iglom ubode. Pobjegnem odatle, za neke dvije minute noga poče oticati, a onda mi je i jezik počeo trnuti. Uzmem aspirin, zaključam kuću i u auto do Hitne pomoći. Infuzije i serum sam dobio, a protuotrov sam kupio. Malo me koljeno još boli. Sad sam oprezan jer kažu da na mjestu gdje vidiš jednog poskoka u krugu od 50 metara traži i drugog, jer se navodno kreću u paru", kaže Bukva.
 

Unatoč ovakvim iskustvima, profesor na Odjelu za biologiju PMF-a Sarajevo Suvad Lelo smatra da BiH skoro da i nema opasnih zmija.
 

"Opasan je taipan u Australiji, zmija koja u glavi ima toliku količinu otrova da može ubiti 100 ljudi. Ili Hydrophis, zmija, također, iz australske oblasti. Indijci imaju poslovicu, kada vas ugrize kobra, sjednite pod najbliže drvo i umrite kao čovjek. A ovdje imamo našeg poskoka, koji je, kao, najopasnija zmija. Njegov ugriz može proizvesti fatalan ishod, ali postotak takvih slučajeva je ekstremno mali", pojašnjava prof. dr. Suvad Lelo.
 

U slučaju ugriza zmije svojim studentima prenosi ono što su njemu kazali liječnici - podvezati mjesto iznad ugriza i što prije doći do ambulante, ali ne juriti bezglavo i pod velikim stresom, jer opasnost ipak nije tolika.
 

"Prvo je da stanete, jer vas je poskok, definitivno, uočio ranije. Ako mu ne predstavljate opasnost, on skoro u pravilu bježi na suprotnu stranu. Nema potrebe za bilo kakvom reakcijom. Ako odlučite da proganjate zmiju koja vas ugrizom može poslati u bolnicu, onda ste svjesni rizika, zmija će se braniti kako zna i umije", ističe Lelo.

Već dugi niz godina istražuje i piše o misterioznom svijetu gmizavaca, koji kod ljudi izaziva strah, ali su zmije koristan dio lanca ishrane jer nas rješavaju prekobrojnog prisustva miševa.
 

(Avaz.ba)

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio