Kolege novinari oprostili se od Silvija Tomaševića: 'Jedan, jedini i neponovljivi novinar'

Datum objave: 21.07.2021   Broj čitanja: 150
Novinar i publicist Silvije Tomašević (71), dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista, Hine i HRT-a iz Rima i Vatikana, umro je prošle nedjelje od posljedica teške bolesti..
Kolege novinari oprostili se od Silvija Tomaševića: 'Jedan, jedini i neponovljivi novinar'

 

Komemoracija za novinara i publicista Silvija Tomaševića u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Večernjeg lista održana je u srijedu u Novinarskom domu, gdje su o Tomaševiću govorili predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i novinar Goran Gerovac.

 

Novinar i publicist Silvije Tomašević (71), dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista, Hine i HRT-a iz Rima i Vatikana, umro je prošle nedjelje od posljedica teške bolesti.

 

- Silvije Tomašević je kao malo tko ušao u domove ljude koji su ga slušali, čitali i gledali. Kao nitko dosad svojim radom do posljednjeg trenutka generacijama je Hrvata približio Italiju i Talijane - kazao je Zovko.

 

Za Tomaševića je rekao da je bio ljudska i profesionalna veličina te jedan, jedini i neponovljivi novinar, podsjetivši na riječi Tomaševićevog kolege Inoslava Beškera.

 

- Silvije Tomašević je bio živa memorija vatikanskih i talijanskih zbivanja. Bio je putokaz mojoj generaciji, generacijama puno prije moje, ali i onima poslije moje. Posebice onim kolegicama i kolegama koje su se bavili vanjskom politikom i to na jedan jednostavan, pitak i razumljiv način - kazao je Zovko.

 

Ocijenio je da je Tomašević na približavanju Italije i Hrvatske učinio puno više nego mnogi političari.

 

Klarić je kazao da je Tomašević bio čovjek, gospodin i profesionalac i pripadnik plejade novinarskih titana koji su stasali 70-ih i 80-godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj.

 

- Silvije Tomašević je na svoj poseban način bio jedna svjetlost, vodilja generacijama večernjakovaca, ali i cijelog niza drugih redakcija u kojima je surađivao posljednjih pedeset godina. Mijenjale su ideologije i države, ali ostao je Silvije Tomašević kao titan, kao svjetionik koji je svoj posao, bez obzira na uređenje i države, doživljavao uvijek jednako. Kao profesionalac - rekao je Klarić.

 

Dodao je da je Tomašević pisao do posljednjeg dana, posljednjeg daha te izgarao za dobar novinarski tekst.

 

- Već sutra moramo razmišljati o tome tko će i može li tko zamijeniti Silvija Tomaševića u Rimu - zaključio je Klarić.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio