BiH se priprema za uvoz radne snage iz inozemstva

Datum objave: 19.07.2021   Broj čitanja: 1091
Porazni demografski trendovi toliko su teški da će, ako se nešto drastično ne promijeni, vlast morati "otvoriti vrata" za stranu radnu snagu. Ovo je za naš Klix kazao Zlatko Hurtić, savjetnik premijera Federacije BiH.
BiH se priprema za uvoz radne snage iz inozemstva


On kaže kako FBiH bilježi rastući trend negativne stope prirasta stanovništva, a da su razlozi brojni, a u posljednje dvije godine pandemija postaje jedan od vodećih uzroka.

"Negativne stope prirasta stanovništva bilježe sve županije, a prisutne su i u gradovima s najvećim plaćama, što upućuje na zaključak da ekonomska situacija nije dominatan uzrok ovog izrazito negativnog trenda za ekonomiju FBiH. Stabilnost Proračuna FBiH ovisi o stabilnosti isplata mirovina, što opet ovisi o očuvanju radnih mjesta i rastu plaća, kao i zdravstveni fondovi. Nedostatak radne snage, na što se poslodavci već žale, vodit će nekontroliranom rastu plaća, a samim tim i rastu inflacije sa svim opasnostima koje ona nosi po štednju građana i stabilnost domaće valute", kaže on.

Dodaje kako je, s obzirom na to da trend rasta negativne stope prirasta stanovništva sve više podsjeća na fenomen koji je prisutan širom Europe, potrebno da sve razine vlasti u FBiH daju svoj doprinos njegovom suzbijanju, počev od izdašnijeg finansiranja programa podrške višečlanim obiteljima.

"Međutim, posebno zabrinjava što veliki broj prijavljenih na zavode za zapošljavanje, iako se vode kao nezaposleni, uopće ne traga za poslom, a na zavode se prijavljuju da bi ostvarili zdravstvenu zaštitu, kao i neka druga prava po osnovu nezaposlenosti", izjavio je.

To i ne čudi ako se uzmu u obzir zaključci više studija Svjetske banke, koje su ustanovile da BiH po stanovniku ima veća izdvajanja za socijalne transfere od većine zemalja u regiji, dodao je.

"Međutim, ako se situacija u vezi s prirastom stanovništva nastavi pogoršavati, ono što se nekima sada čini nemogućim postat će realnost, a to je da će FBiH, kao i cijela BiH, po uzoru na brojne europske zemlje, biti prinuđena otvoriti tržište rada za 'strane radnike' pa je pripreme u tu svrhu već potrebno započeti", izjavio je za Klix.ba.

Podsjećamo, tijekom 2020. godine nije postojala nijedna županija u Federaciji BiH s pozitivnim prirodnim prirastom. U prosjeku, na svaku rođenu osobu u FBiH umrla je 1,51 osoba.
Podaci za 2019. i 2020.
Porazni demografski podaci u FBiH: Na svaku rođenu osobu umrla 1,51

Najgora situacija je bila u Posavskoj županiji (4,47 umrlih), dok je najmanje loša situacija bila u Sarajevskoj (1,25).

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio