BiH će uskoro zakonski regulirati boravak digitalnih nomada

Datum objave: 18.07.2021   Broj čitanja: 211
Vijeću ministara naloženo je da u roku od tri mjeseca u zakonodavnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o strancima BiH, kojim će biti omogućen i reguliran boravak digitalnih nomada.
BiH će uskoro zakonski regulirati boravak digitalnih nomada

 

Na prijedlog zastupnika Naše stranke u Zastupničkom domu PS BiH usvojena je Inicijativa kojom se traži omogućavanje i reguliranje boravka digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini.

 

S tim u vezi Vijeću ministara naloženo je da u roku od tri mjeseca u zakonodavnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o strancima BiH, kojim će biti omogućen i reguliran boravak digitalnih nomada.

 

"Formalno, digitalni nomad je državljanin druge zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za kompaniju koja nije registrirana u državi u kojoj boravi i koji ne obavlja poslove i ne pruža usluge u državi u kojoj boravi. Pojednostavljeno, osoba koja radi putem interneta i živi gdje joj odgovara", naglašava Damir Arnaut, zastupnik u Zastupničkom domu i član Naše stranke.

 

U samoj inicijativi se ističe da je Republika Hrvatska nedavno regulirala pitanje boravka digitalnih nomada te da je čitav proces trajao manje od pet mjeseci. S tim u vezi se naglašava da se Vijeće ministara može konzultirati ili dijelom ili u potpunosti primijeniti sustav koji je uvela Hrvatska.

 

"BiH je atraktivna za ovu populaciju zbog prirodnih ljepota, turističkih sadržaja te niskih troškova života. Istovremeno, radi se o osobama s u pravilu dobrim primanjima, koje doprinose ekonomiji zemlje u kojoj borave", ističe Arnaut.

 

On naglašava da su brojne europske zemlje, poput Islanda, Hrvatske, Estonije i Češke omogućile ovu vrstu boravka, što osim ekonomske dobiti donosi i reklamu, jer ove osobe često dijele svoja iskustva na društvenim mrežama, što onda privlači turiste.

 

Samo na otoku Bali u Indoneziji trenutno živi oko 5.000 digitalnih nomada, piše Klix. U Hrvatskoj se privremeni boravak digitalnim nomadima odobrava do godinu. Nakon isteka roka od 6 mjeseci od isteka važenja privremenog boravka digitalnog nomada, može se podnijeti zahtjev za ponovno reguliranje boravka digitalnog nomada. Isto tako, digitalnom nomadu se mogu pridružiti i članovi uže obitelji. Arnaut je rekao da su predstavnici Naše stranke dobili podršku ostalih stranaka u Zastupničkom domu, što je rezultiralo činjenicom da na prošloj sjednici nitko od zastupnika nije glasovao protiv. "Stoga očekujem da ona bude usvojena na idućoj sjednici Zastupničkog doma, 27. srpnja, te da Vijeće ministara odmah postupi prema njoj i dostavi zakon u proceduru", istakao je Arnaut.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 18.07.2021 14:02 sati
    Ma ja jako bitna odluka
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio