Dario Šimić: Sin Roko je bolji nego što sam ja bio

Datum objave: 18.07.2021   Broj čitanja: 2399
‘S jedne sam strane ponosan što je napravio veliku stvar, s druge strane tužan sam kao roditelj‘
Dario Šimić: Sin Roko je bolji nego što sam ja bio

 

U Salzburgu je bio i Rokov otac Dario, upitali smo ga je li se tijekom realizacije Rokova transfera sjetio potpisivanja svog prvog inozemnog ugovora? Podsjetimo, nakon SP-a u Francuskoj, Dario je 1998. iz Dinama otišao u milanski Inter...

 

- Sve je drukčije, tada sam praktički bio već formiran igrač, imao sam 23 godine, a Roko je tek zakoračio u ozbiljan nogomet. S jedne sam strane sretan i ponosan što je Roko s nepunih 17 godina napravio ovako veliku stvar, silno je igrački napredovao u posljednjih godinu dana i to nije ostalo nezamijećeno. A s druge, pak, strane, tužan sam kao roditelj, jer dijete mi odlazi iz kuće i zajedničkog života - rekao je Dario Šimić za Sportske novosti

 

Ističe da mu je stvarno bilo jako teško posljednjih dana...

 

- Ali, nitko od nas nema pravo zaustaviti Rokovo napredovanje, ovo je njegov život i veliki korak naprijed u karijeri. Bio bih najsretniji da je Roko ostao još godinu-dvije u Hrvatskoj, takav nam je bio plan. Lokomotiva je, naime, bila sjajna platforma za Rokovo napredovanje, to je fenomenalan klub za razvoj mladih igrača. Pa čak i u situaciji kad se lani grčevito borila za ostanak, klub nije zanemario svoje mlade igrače, Roko, Kačavenda Stojković dobili su priliku. A treba imati hrabrosti u takvoj borbi za goli prvoligaški život dati povjerenje “klincima”, oni su to, pak, vratili klubu na najbolji način. Bio sam iznimno ponosan na Roka gledajući ga s koliko žara igra za Lokomotivu, vidjelo se koliko voli taj klub i koliko mu je stalo do njega. Nikad se nije predavao, ima pobjednički mentalitet, izraženu osobnost i može biti ovakav ili onakav igrač, ali nitko mu ne može ništa prigovoriti jer uvijek daje sve od sebe.

 

Istaknuo je Dario i ovo:

- U našim je planovima nekakav prirodni put razvoja bio da Roko iz Lokomotive ode u Dinamo, očekivali smo da će to biti ta stepenica više, odlazak u Dinamo iz Lokomotive bio nam je prva planirana opcija. To se ipak nije realiziralo, žao mi je, ali ne bih želio ulaziti u potankosti zašto je to tako ispalo. A kad je već postalo izvjesno da će ovako mlad otići u inozemstvo, moja je jedina želja bila - Red Bull Salzburg! To je klub koji razvija mlade igrače i siguran sam da će dobiti pravu priliku.

 

Kad je RB Salzburg počeo pratiti Roka?

- Još jesenas, nakon prvih nekoliko utakmica za Lokomotivu bili su informirani o Rokovu talentu. Gledali su ga na desetak utakmica, a proljetos smo bili pozvani u Salzburg, sastali smo se i razgovarali s izvršnim direktorom i razgledali klupski kamp. Odmah su Austrijanci iskazali veliku želju za Rokovim dolaskom, to se i realiziralo, a prilikom potpisa ugovora rekli su mu da ne brine ni o čemu i da bude strpljiv jer oni ne očekuju da će odmah “eksplodirati”, nego vjeruju kako će se posve priviknuti na novi klub i nove uvjete u roku od dvije godine.

 

Nakon što ste doznali za Salzburgovo praćenje Roka, kako ste se vi, kao otac, ponašali? Jeste li Roku sve odmah rekli ili ste ipak neke potankosti “sakrili”, kako ne biste tinejdžera dodatno opterećivali?

 

- Nisam mu sve odmah rekao, malo sam kalkulirao. Znate, igrač mora uvijek dati svoj maksimum, neovisno o tome dolazi li ga netko gledati ili ne. Povremeno sam mu dao podstrek, pa sam “nabacio” da je za njega zainteresiran ovaj ili onaj klub, ali nismo o tome previše razgovarali. Inače, uvijek pokušavam biti realan s Rokom, kad igra dobro pohvalim ga, kad igra lošije ukazujem mu na pogreške i slabosti. Nema euforije kad je dobar, ali nije ni depresija i “smak svijeta” kad nije dobar. I vjerujem da je to ispravan pristup, uvijek treba napraviti ravnotežu.

 

Na kraju je dodao...

 

- Usporedim li sebe u tinejdžerskim godinama s Rokom, kvalitativno je Roko bolji! Imao sam svoje vrline, imao sam kvalitetu, ali Roko je ipak napadač, znatno je teže igrati u napadu nego u obrani, talentiraniji je nego što sam ja bio...

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO