Pandemija je ostavila velike posljedice na djecu

Datum objave: 15.07.2021   Broj čitanja: 400
Iz Udruge socijalnih radnika HNŽ-a upozorili na potrebu intenzivnije međusektorske suradnje i rada u suočavanju s posljedicama koje je pandemija ostavila na djecu, roditelje, učitelje i odgajatelje.
Pandemija je ostavila velike posljedice na djecu

 

''Često su uloge roditelja, odgajatelja, učitelja i doktora tijekom epidemije bile sve prisutne u jednom. Sada je svima potreban oporavak i podrška ponajprije djeci, a potom i odgajateljima, učiteljima i roditeljima. U sustavima postoji određena količina podrške za djecu i stručnjake, ali za roditelje najmanje'', dodali su iz udruge.

 

Naveli su kako je održan poseban sastanak na kojemu se problematizirala ova tema.

 

''O dječjim potrebama i izazovima u radu s djecom tijekom pandemije govorili su eminentni profesori i stručnjaci iz obrazovnog, zdravstvenog i socijalnog sektora s područja HNŽ-a te upozorili na nekoliko poteškoće s kojima se treba suočiti u narednom razdoblju'', navodi se.

 

Svi naglašavaju potrebu veće komunikacije, koordinacije između sektora zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi.

 

''Psiholozi i nedavna istraživanja ukazuju na povećan broj anksioznosti i depresije kod djece te potrebu pojačane psihološke podrške djeci koja imaju posljedice i promjene u ponašanju izazvane pandemijom. Iz socijalnog sektora upozoravaju na povećanu nezaposlenost, siromaštvo te povećan broj socijalnih problemima koji tijekom pandemije nisu mogli biti otkriveni, tretirani niti sankcionirani. Posljedice se očituju u povišenom pritisku na socijalni sektor u svakodnevnom radu Centara za socijalni rad s pojačanim terenskim radom za koji nedostaje stručnjaka'', naveli su.

 

Iz obrazovnog sustava stručnjaci naglašavaju vlastitu kreativnu prilagodbu novim situacijama, nedostatak podrške s viših razina, ali i na pozitivne segmente poput lakšeg i bržeg odvajanje djece od roditelja prilikom upisa u vrtić zbog nemogućnosti ulaska roditelja u prostorije vrtića.

 

''Stručnjaci iz osnovnih škola naveli su probleme s tehničkom opremom za praćenje online nastave, stres, povećan opseg rada i odgovornosti , nedostatak podrške, jasnih uputa'', kaže se u priopćenju ove udruge.

 

Na kraju navode: ''Poziv za online predavanja bio je upućen nadležnim ministarstvima, zavodima, centrima. Skup je pozdravila jedino predstavnica Ministarstva zdravstva rad i socijalne skrbi HNŽ-a Alma Kozo pod čijim je pokroviteljstvom i realiziran projekt i predavanje pod nazivom Ljubav prema djeci prije svega".

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • 16.07.2021 12:54 sati
    Na žalost to su puno gore posljedice na ljudsko zdravlje nego ta nesretna korona. Svak sa trun razuma to zna, ali zašto se provodi sve to? Neka nam je Bog na pomoći.
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio