Pozadina razrješenja najbližih suradnika Ratka Perića u Hercegovini

Datum objave: 14.07.2021   Broj čitanja: 7524
Dana, 28. svibnja Papa Franjo primio je u posjet Petra Palića, biskupa u Hercegovini.
Pozadina razrješenja najbližih suradnika Ratka Perića u Hercegovini

 

Obično, kada se sastaje poglavar Katoličke crkve i netko od biskupa, pa čak i netko od nižerangiranih svećenika, napiše se nekoliko rečenica o tom sastanku, iziđe pokoji detalj.

 

O ovom sastanku se tada znalo samo da je održan.

Dana 1. srpnja Palić potpisuje dekrete za nove službe u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji. Iako još nitko nije to napisao, Palić je s funkcija maknuo najmoćnije ljude Ratka Perića. Svećenik rodom iz općine Grude, a koji je slovio kao desna ruka Ratka Perića razriješen je službe generalnog vikara i moderatora Biskupijske kurije, a ostala mu je jedna simbolična funkcija. Službe kancelara Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije razriješen je još jedan svećenik koji je slovio kao jedan od ključnih ljudi Ratka Perića. I mogli bismo tako redom o promjenama.

Naslov na stranici biskupije glasio je da su to pastoralne promjene u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji.


Međutim lako bi mogle postati i suštinske promjene.

Iz svega viđenog je jasno da je Petar Palić u Vatikanu tražio odriješene ruke za svoj rad i to mu je omogućeno. Isto to, vrijedi podsjetiti, tražio je i Ratko Perić prije 21 godinu, ali u sasvim drugom smjeru, pa je spletkarenjem i prijetnjama utjerao strah u kosti i petrovcima i franjevcima. Tada su ga jedni petrovci odlučili slijediti u progonima i sijanju zla, a nazvani su ratkovci, te franjevci kojima je bilo do funkcija. Jedino su ga s osmijehom na licu dočekali oni franjevci koje je odlučio progoniti do kraja, svjesni da će dugo nositi svoj križ, neki i doživotno, kao i međugorski vidioci koje je ismijavao na razne načine s ciljem da sruši Međugorje, a dogodio se suprotan efekt. Franjevci koje je kažnjavao u statusu su mučenika s obzirom da poput Krista podnose sve poteškoće i "smrtnu osudu" koju je veliki svećenik i u ovom i u onom vremenu zatražio, a Pilat i u ovom i u onom vremenu potpisao, dok je Međugorje četiri desetljeća kasnije posjećenije i od onih mjesta koja su od ranije službeno priznata kao mjesta Gospinih ukazanja.

Kako je vrijeme odmicalo, svjesni da je era Ratka Perića završena, ratkovci su pripremali teren i za Petra Palića.

Međutim, Palić, iako petrovac, u samoj Hercegovini se mogao uvjeriti da i oni čestiti petrovci i oni čestiti franjevci imaju snažnu podršku naroda tamo gdje su već desetljećima, franjevci i stoljećima, a da franjevački mučenici samo ne žele pustiti ono što su njihovi prethodnici, franjevci gradili, a osobito ne žele prihvatiti laž dokumentiranu kao Romanis Pontificibus. To što su neki zbog funkcija, očekujući i neke veće, biskupske, prihvaćali laži i besramno se ispričavali nekima koji su kažnjavali njihovu braću, to je stvar na koju se ne može utjecati, ali treba na nju upozoravati.

Također, Međugorje su ratkovci predstavljali na način da su svi koji dolaze u to mjesto molitve i Gospinih ukazanja u zabludi, iako je Vatikan priznao prvih sedam Gospinih ukazanja. Perić je čak napisao i novu knjigu gdje je ponovno zaratio s Međugorjem i franjevcima.

Bilo je tu i niz drugih stvari koje je bivša kurija činila u tajnosti, raznim spletkama i manipulacijama, lažima i prijetnjama, uglavnom se krijući iza Ratka Perića čiji su se javni nastupi uglavnom svodili na to da uđe u sukob s nekim ili rasplamsa neki od postojećih sukoba. Tako su istraživali fotografije portala Grude.com kako bi saznali tko od "legalnih" svećenika posjećuje župu Grude. Na adrese nekih svećenika stizala su uznemirujuća pisma, čak i od tzv. župnih upravitelja u nekim župama. Prijetilo se i nekima od najuglednijih vjerskih književnika kod Hrvata jer nazoče svetim misama u župama koje tzv. upravitelji nisu uspjevali osvojiti, a premda tu nisu ni nogom zgazili niti imaju udjela u ijednom kamenčiću kod mučeničkih župa, oni smatraju da je ta bogata imovina samo njihova. Jednostavno, dok im je u propovijedima za oltarom na usnama bio med, u srcu im je bio jed, a njihova "zaigranost riječima" kad misle da razgovaraju s osobama od povjerenja stigla je na različite načine na više crkvenih adresa.

Da Petar Palić najbližim Ratkovim suradnicima neće biti drag govorile su već prve informacije gdje su se neki od njih žalili zašto, ako je već petrovac novi biskup, nije mogao biti iz Hercegovine.

Njega pak čeka još puno posla. Ovog puta je pokazao da mu ranija kurija neće krojiti sudbinu u Hercegovini, ali činjenica je da se njegov prethodnik još nalazi blizu i premda nije više moćan kao nekad dok je vedrio i oblačio Hercegovinom, i dalje ima kakav - takav utjecaj. Do neki dan na web stranici službenog glasila ordinarijata CNAK-a više je vijesti bilo o aktivnostima Ratka Perića nego Petra Palića, i to dovoljno govori da su i s novim biskupom Ratkove strukture željele upravljati, no ako je suditi po posljednjim razriješenjima - neće ići.

Moć koja je korištena na barbarski način, kao u vremenu dok su Kajfa i ostali vikali za nedužnog "raspni ga, raspni", polako kopni.

I ne treba se nitko naslađivati niti likovati, premda je druga strana itekako likovala dok su ondašnji moćnici Vatikana koji su nasjeli na spletkarenja ispisivali kazne, i ista je ta druga strana tugovala kad je Papa Benedikt XVI odbio svesti na laički status franjevačke mučenike Hercegovine prije 15-ak godina.

Treba trezveno gledati na situaciju i vjerovati da će Petar Palić promijeniti neke stvari i postati biskup cijele Hercegovine i svakog čovjeka u njoj, a to je jednostavno učiniti. Samo treba zatražiti reviziju dokumentirane laži na koju se Hercegovina i dalje poziva, a zove se "Romanis Pontificibus", dokumenta koji je toliko zle krvi stvorio. Nažalost, natrag ne možemo, ali je i danas važno moliti za onoga tko je Vatikanu proturio taj dokument kao dogovor svih aktera u priči, i biskupa i franjevaca i naroda jer je njegova negativna uloga u ovih skoro pola stoljeća otkako se Krist krvavim znojem znoji u Hercegovini, kako napisa blagopokojni fra Vendelin Karačić, izuzetno velika.

Vrijeme je da u u Hercegovini svanu neka ljepša jutra, dođu neki bolji dani, vedrije noći... a čovjek u čijim rukama je najveća moć i koji može promijeniti tijek povijesti zove se Petar Palić.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Grude Centar16.07.2021 21:20 sati
  Djeca imaju zbor, jer su Veliki zbor ima i Mali zbor, djeca imaju vjeronauk po potrebi i u povodu prilika. Frama ako će bit kao kod onog šizofreničnog pratra u susjedstvu u kojeg ministrira i čita pod misom dvoje đuturuma iz Gruda onda bolje da je nema. Paliću sretno i spretno ovo riješi, ne daj da ti se jugobratija iz ranijeg režima upleće.
 • Kgfkc16.07.2021 10:56 sati
  Palicu uzmite stvar u svoje ruke, dodjite i riješite Grude, djeca nemaju framu zbor vjeronauk, ne mislite valjda i dalje držati ovakvu situaciju
 • U15.07.2021 11:51 sati
  Čitajući ove komentare naježim se s koliko ljubavi i razumjevanja su napisani. Pogotovu ""zagrebe " Možeš se slobodno prrdstavit i imenom i prezimenom bit će svi ponosni na tebe.
 • Ružići 15.07.2021 11:33 sati
  Bože pogledaj ovaj napaćeni hercegovački narod. Ja rođen u Ružićima živim u Ružićima sa pok Bernadom puno puta sjwdio razgovarao kao sa svojim rođenim. Nikad od tog čovjeka nusam čuo ružno o fratrima a koliko ovi su ga blatili to nije za pisati. Grucki fratri su mučenici sigurno ali Bog sve vidi.
 • 15.07.2021 10:46 sati
  Ratko Perić je suradnik najveći udbaša brace Čolaka Drage, Stanka. I ruskog KGB Aleksandra
 • Drinovci15.07.2021 09:25 sati
  Prvi put da se nazire svjetlo na kraju tunela nakon skoro pola stoljeća. S Ratkom smo vidjeli samo tamu. A možda su gori bili razini fićfirići njegovi nego Ratko... oni su ga pumpali da udara drvljem i kamenjem zato neka danas prikupljaju sredstva putem Caritasa, a ja ću osobno radije od sebe uplatiti kome bude trebalo nego ići preko Caritasa i ovjekovječenog neprijatelja svojih Gruda.
 • Ante15.07.2021 08:31 sati
  Sto je babi milo to joj se i snilo
 • Zagrebe15.07.2021 00:10 sati
  Fra Bernard na zemlji, dragi Bog na nebu i na zemlji i to je to što se mene tiče. I blagoslovljen sam što je tako i kako godine prolaze sve sam ponosniji. Živući sveci su fratri koje Grude imaju, živući. To je ona tisućljetna vjera, ona mučenička. Nema blaženika ni sveca ako se ne podnese križ, mučeništvo. Mi smo u svojim fratrima imali i imamo blaženike i svece. I pričam ovu priču ljudima vani, čude se svi, čak i svećenici se pitaju zbog čega im ovo sve čine, ali svi duboko u duši znaju da je to Gospodnja volja. Dok On traži neka se ovaj križ podnosi!
 • .....15.07.2021 00:05 sati
  Fra Bernard pokojni je biskup mnogih mnogih gruđana. Život prolazi ali ga se rado sjetim i u molitvi uvjek. Ne živim u Hercegovini više ali nikad nisam imala problema zbog krizme vjencanja ni djeca koji su vec odrasli ljudi
 • Gruđanin14.07.2021 22:34 sati
  Iz tvojih usta u Božije uši a Vi biskupe Paliću probajte razumjeti ovaj napaćeni narod koji se boji bilo kakvih promjena jer su ga te promjene kroz stoljeća najčešće koštale glave. Udovoljite puku i knjige će pisati o Vama. Bog Vas blagoslovio.
 • HERCEGOVINA14.07.2021 19:46 sati
  Fra Bernard je moj biskup i s ponosom idem Gospodinu zbog toga. A Petra zbog svoje djece s radošću očekujem.
 • Ero14.07.2021 19:29 sati
  Paliću pogledajte svoje Grude svoje fratre i svoj narod! Budi naš biskup!
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio