Zapadni Balkan od 01.07. bez roaminga

Datum objave: 30.06.2021   Broj čitanja: 1326
Besplatnim roamingom bit će obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.
Zapadni Balkan od 01.07. bez roaminga

 

Od četvrtka, 1. srpnja, cijeli zapadni Balkan bit će zona gdje se neće naplaćivati usluge roaminga.

 

Besplatnim roamingom bit će obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija.

 

Naknade za roaming u ovim zemljama neće biti, što će građanima ovih zemalja, ali i poslovnim subjektima značiti i više novca u budžetu, ocijenila je Majlinda Bregu, generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

– Ljudi žele i trebaju biti povezani na različite načine, a regija bez roaminga je jedan od njih. Ako se vratimo tri godine unazad, kada su lideri zapadnog Balkana odlučili da smanje cijene roaminga u regiji, nitko nije mislio da ćemo tako brzo imati regiju u kojoj će cijene roaminga biti nula. A vidite gdje smo, brojimo dane kada će zapadni Balkan biti bez rominga – rekla je Bregu na sastanku ministara zaduženih za informacijske i komunikacijske tehnologije zapadnog Balkana održanom u Podgorici.

Predsjedništvo BiH je u ožujku 2019. godine, na prijedlog Vijeća ministara BiH, razmotrilo i odobrilo prijedlog sporazuma o sniženju cijena roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama, kojim je predviđeno da će do 1. srpnja 2021. godine maksimalna maloprodajna cijena naknada za roaming u regiji zapadnog Balkana biti dovedena na nivo cijena koje odgovaraju pravilima “u roamingu kao u domaćem prometu”.

 

– Definirano je to da maksimalna cijena naknada za roaming u mobilnoj telefoniji mora najkasnije do 1. srpnja 2021. godine biti dovedena na nivo cijena u skladu s pravilom “kao u domaćem prometu”, a koje se primjenjuje u EU – rečeno je za „Avaz“ iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

 

Ključno je to da od 1. srpnja ove godine, uvođenjem pravila “u roamingu kao u domaćem prometu”, korisnici neće plaćati dodatne naknade kada putuju unutar regije zapadnog Balkana, odnosno koristit će roaming usluge po domaćim cijenama. 

 

Promet koji se ostvari unutar regije zapadnog Balkana (pozivi, SMS poruke, mobilni internet) će biti naplaćen ili oduzet od bonusa uključenog u tarifni paket na isti način kao da je korisnik kod kuće. Za korisnika će biti isto da li koristi mobilni telefon dok putuje unutar regije zapadnog Balkana ili ga koristi u BiH.

 

S ciljem pune primjene sporazuma, Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) je u lipnju 2019. godine donijela odluku o cijenama usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama. Odlukom je definirano da se sniženje cijena usluga roaminga odvija u dvije faze, i to prva od 1. srpnja 2019. do 30. lipnja 2020., a druga od 30. lipnja 2020. do 1. srpnja 2021.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • Xy30.06.2021 11:57 sati
    N r c u
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO