Milanović otkrio: 'Građansku' BiH, bez Hrvata, želi Njemačka, a to neće proći

Datum objave: 15.06.2021   Broj čitanja: 1198
Predsjednik Zoran Milanović u utorak je rekao kako su se uvrštenju Daytonskog sporazuma u deklaraciju NATO saveza protivile neke zapadne države, pri čemu je spomenuo Njemačku i Italiju, i dodao da je bilo kakve promjene u BiH ne smiju dogoditi bez Hrvatske i Srbije.
Milanović otkrio: 'Građansku' BiH, bez Hrvata, želi Njemačka, a to neće proći

 

Milanović boravi u Slovačkoj gdje je sudjelovao na forumu GLOBSEC te se sastao sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

S njima je razgovarao o sjevernoatlantskom sastanku na vrhu u ponedjeljak u Bruxellesu na kojem je Hrvatska, prema riječima predsjednika, tek nakon šest dana inzistiranja uspjela u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Daytonski sporazum.

„To se nije smjelo dogoditi, to je trebalo biti riješeno još prije tjedan dana. Netko se tome protivi, dakle netko ima problema s Daytonom, želi ga razmontirati”, rekao je Milanović i dodao da te države istovremeno kritiziraju srpskog člana predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Daytonskog sporazuma.

„To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno”, smatra predsjednik.

Rekao je da se uvrštenju Dayona u završnu deklaraciju NATO-a protivilo „više država”, Njemačka, Italija, odnosno “niz zapadnih diplomacija”.

„Zapadna Europa koja na nekoj toksičnoj razini, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, osigurava od potresa”.

Kritika njemačkoj diplomaciji

Milanović je istaknuo da pregovore o deklaraciji nije vodila njemačka kancelarka nego ministarstvo vanjskih poslova koje „pokriva druga, njemu bliska politička opcija, dakle ljudi koji su u svojim fantazijama skloni blesavim eksperimentima”.

Aktualni šef njemačke diplomacije je Heiko Maas, član socijaldemokrata koji vladaju u koaliciji s Kršćansko-demokratskom unijom Angele Merkel.

Dio zapadnih država za BiH zagovara takozvani „građanski” model kojim bi se zamijenio dejtonski koncept triju jednakopravnih naroda, a predsjednik je dan ranije kazao kako „to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala”.

„To neka si rade doma. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo ju sutra čuvati za Schengen”, rekao je predsjednik.

Naglasio je kako se planovi za BiH ne mogu donositi „ispod radara” te da bilo kakve promjene u susjednoj državi moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Daytonskog sporazuma.

„Zato sam ljudima koji o tome ne znaju puno jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posrijedi po pitanju Daytona i BiH”, istaknuo je Milanović o susretu sa slovačkom kolegicom i poljskim kolegom.

„To se tako radi u diplomaciji, koliko se ja sjećam. Nekad sam bio u diplomaciji i nisam nikad izazvao skandal. Onda sam došao u politiku – tu morate izazivati skandale da bi vas čuli”, zaključio je predsjednik.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Tomislav17.06.2021 02:04 sati
  Prodsjedniče!!!
 • 16.06.2021 18:53 sati
  Bravo Predsjedniče. Vrime je da matična Domovina i njezini predsjednici povedu računa o svomu narodu i njegovim pravima. Samo hrabro i odlučno, a i sami trebamo predstavnika Hrvata iz BiH s ovakvim stavom. Hvala ti Predsjedniče i ne daj svoj narod.
 • ......16.06.2021 11:27 sati
  Bravo Milanoviću dosta nam je onih što nam tepaju i prave se prijatelji. Imas glas većine iz Hercegovine
 • Ivan16.06.2021 10:43 sati
  Ne lupajte praznu slamu podjelite Bosnu na 3 kantona po modelu svicsrskom i ne srrite vise uvjek iste price
 • 16.06.2021 08:36 sati
  Svaka Čast Gosp Milanovicu zaštitite Hrvate u BIH ta nece Gosp Čovic
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-Studio