Ante Roso pušten na slobodu!

Datum objave: 11.06.2021   Broj čitanja: 4338
Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu priopćilo je da je Ante Roso (52) pušten iz istražnog zatvora jer protiv njega u zakonskom roku od šest mjeseci nije podignuta optužnica zbog sumnji da je u dva navrata eksplozivnom napravom pokušao ubiti poduzetnika Darija B. (44).
Ante Roso pušten na slobodu!

 

Tužiteljstvo je, ne navodeći Rosin identitet, podsjetilo da je u prosincu protiv Rose i 43-godišnjaka koji je u bijegu određen istražni zatvor te da su u dosadašnjem tijeku istrage poduzete i poduzimaju se dokazne radnje, od kojih je dio povezan s inozemstvom.

Županijsko državno odvjetništvo nije okončalo istragu ni podignulo optužnicu

Budući da tražene informacije još nisu stigle do tužiteljstva, zagrebački ŽDO nije okončao istragu niti je podignuo optužnicu protiv Rose, koji je, prema Zakonu o kaznenom postupku (ZKP), do okončanja istrage te odluke o eventualnom podizanju optužnice pušten da se brani sa slobode.

Prema ZKP-u, ukupno trajanje istražnog zatvora do podizanja optužnice, računajući i vrijeme uhićenja te pritvora, ne može prijeći šest mjeseci, osim ako posebnim zakonom nije propisano drukčije. Nakon podizanja nove optužnice, prema ZKP-u, istražni zatvor može trajati do pravomoćnosti presude, a nakon pravomoćnosti presude najdulje do pravomoćnosti rješenja o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora.

Rosi je u dva navrata produljivan istražni zatvor, koji mu je bio određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Roso se zbog toga žalio Ustavnom sudu, tvrdeći da su mu prekršena prava, no ustavna tužba mu je odbijena.

Tužiteljstvo je protiv Rose, njegovog 43-godišnjeg pomagača i još jedne neidentificirane osobe pokrenulo istragu 12. prosinca 2020. zbog sumnje da su u dva navrata, 14. travnja i 11. svibnja prošle godine, podmetnuli eksplozivnu napravu pod blatobran Porschea 911 kako bi ubili Darija B. (44). Okrivljenici, dodalo je tužiteljstvo, nisu uspjeli u svojoj namjeri, jer u oba navrata nije došlo do eksplozije.

ŽDO je priopćio da nastavlja s provođenjem istrage u ovom predmetu radi prikupljanja dokaza i prikupljanja podataka potrebnih za donošenje državnoodvjetničke odluke u predmetu, o kojoj će javnost, kako ističu, biti obaviještena pravovremeno.

Roso je otprije poznat policiji i tužiteljstvu jer je 2011. bio optužen za pljačku Finine poslovnice u Zvonimirovoj ulici šest godina ranije, kada su ubijena dvojica zaštitara. Roso je u tom postupku pravomoćno oslobođen optužbe jer na sudu nije dokazano da je pljačkašima dojavio informacije koje su dovele do pljačke.


Hina

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio