MUP ŽZH održao Policijsku akademiju za mlade FOTO

Datum objave: 04.06.2021   Broj čitanja: 643
Policijski službenici Specijalne policije i Postrojbe za sigurnost cestovnog prometa učenicima su prezentirali opremu koju koriste.
MUP ŽZH održao Policijsku akademiju za mlade FOTO

 

Kroz Policijsku akademiju za mlade koja je organizirana danas u Poduzetničkom inkubatoru na Bijači u sklopu projekta „Program socijalizacije s pravom i prevencije maloljetničke delinkvencije u Bosni i Hercegovini (BiH)“ kojem je nositelj PH International Sarajevo policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH prezentirali su učenicima srednjih škola svoja znanja i vještine.

 

 

Policijski službenici Specijalne policije i Postrojbe za sigurnost cestovnog prometa učenicima trećih razreda srednjih škola iz Ljubuškog, Gruda i Posušja su prezentirali opremu koju koriste u svakodnevnom radu.

 

Nakon prezentacije uslijedilo je predavanje, gdje su četiri policijska službenika MUP-a ŽZH obradila teme: „Borba protiv korupcije“, „Vladavina prava“, „Vršnjačko nasilje“ i „Internetsko nasilje“.

 

Cilj održane Policijske akademije  je učenicima srednjih škola proširiti znanje o sprječavanju maloljetničkog kriminaliteta, te ih uputiti na načine kako zajedno sa institucijama u svojoj lokalnoj zajednici aktivno sudjelovati u borbi protiv korupcije, internetskog nasilja, maloljetničkog nasilja... Amina Dučanović zastupnik Ureda PH International Sarajevo ističe kako „Program socijalizacije s pravom i prevencije maloljetničke delinkvencije u Bosni i Hercegovini (BiH)“ djeluje od 2017. godine uz pomoć grant sredstava Vlade SAD-a (Odjel za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i provedbu zakona.

 

 

„Osnovni cilj ove inicijative je da pomogne svim akterima u nastojanjima da ojačaju vladavinu prava i smanje stopu maloljetničke  delinkvencije u BiH“, naglasila je Dučanović. Odnosno da se stvori povjerenje između maloljetnika i policijskih službenika. Ističe kako je projekt u potpunosti uspješan, jer imaju niz primjera u kojima se dijete nakon predavanja policijskih službenika otvorilo i ukazalo na to da je žrtva neke od vrsta nasilja, najčešće obiteljskog.

 

„Nama je cilj da stvaranje povjerenja između policijskog službenika i djece zaživi mimo samog projekta „Program socijalizacije s pravom i prevencije maloljetničke delinkvencije u Bosni i Hercegovini (BiH)“  odnosno da postane dio redovitog obrazovanja“, zaključila je Dučanović.

 

Policijski komesar Uprave policije MUP-a ŽZH Milan Galić je podsjetio kako je i prije realizacije ovog projekta postojala inicijativa, posebice u Ljubuškom, da policijski službenici održavaju predavanja po školama između ostaloga na temu narkotika i vršnjačkog nasilja.

 

„Stoga sam inicijativu PH Internationala objeručke prihvatio. U veljači 2020 godine Uprava policije MUP-a ŽZH je sklopila Memorandum o razumijevanju s PH Internationalom. Ovaj projekt je potom proširen i na Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH. Obuku za predavače na tribinama završilo je pet policijskih službenika našeg MUP-a, od čega su dva obučena za daljnja predavanja. Riječ je o Kseniji Pandžić, Slavenu Šutalo, Ivanu Bešliću, Mariju Biliću i Marinu Grbavcu“, kazao je komesar Galić. Dodao je kako će Uprava policije MUP-a ŽZH u narednom razdoblju nastojati projekt proširiti na sve škole u ovoj županiji. 

 

A da za tim ima potrebe ukazala je Matea Medić učenica gimnazije Ljubuški, koja ističe kako su predavanja policijskih službenika u školama itekako bila korisna.

 

„Ovaj projekt je bio dobro iskustvo da se učenici srednjih škola krenu obazirati na činjenicu da kriminal živi među nama“, navela je Matea. Ističe kako je posebno problematična maloljetnička delinkvencija koja je posebno izražena u današnje vrijeme. Pozvala je sve sudionike društva uključujući učenike, roditelje, škole, i ostale institucije da se više angažiraju kako bi se o ovim temama više pričalo i ukazivalo na probleme.„Ova predavanja su nam otvorila oči koliko se to često događa oko nas, a mi to ne primjećujemo“, zaključila je Matea.

 

Uz učenike srednjih škola policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH su se danas družili i s predškolcima Dječjeg vrtića Ljubuški.  Inače, glavni partneri u provođenju PSP FBiH inicijative u Federaciji BiH su institucije vlasti na državnoj, entitetskoj, županjskoj i općinskoj razini koji se bave obrazovanjem, pitanjima mladih, maloljetničkog kriminaliteta, pravdom za maloljetnike, kao i nastavnici i policija.

 

Partneri ove inicijative su i nevladine organizacije i međunarodne agencije tj. projekti koji se bave pitanjima mladih, vladavinom prava, ljudskim pravima, demokracijom, građanskim obrazovanjem, i društvenim medijima.

 

FOTOGALERIJA

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio