Radovi prema Neumu u punom jeku: Novom cestom građani će brže do Hercegovačkog bisera

Datum objave: 31.05.2021   Broj čitanja: 443
Novi put koji se gradi od Stoca prema Neumu omogućit će građanima BiH brži i sigurniji odlazak na more te ukloniti brojne barijere..
Radovi prema Neumu u punom jeku: Novom cestom građani će brže do Hercegovačkog bisera

 

Nova prometnica od Stoca do Neuma koja povezuje jedinu bh. destinaciju na Jadranu s ostatkom naše zemlje i smatra se jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u ovom djelu BiH gradi se punom parom.

 

Da je značajan dio prometnice urađen i da su radovi u punom jeku može se vidjeti prilikom vožnje od Stoca do Neuma.

 

Novi put koji se gradi od Stoca prema Neumu omogućit će građanima BiH brži i sigurniji odlazak na more te ukloniti brojne barijere koje su postojale između jedinog bh. grada na moru s ostatkom naše zemlje.

 

Građanima će se osim brže i sigurne vožnje omogućiti i vožnja bez zastoja i čekanja na graničnim prijelazima.

 

Izgradnja nove prometnice vrijedne 72 milijuna KM smatra se jednim od najznačajnijih infrastrukturnih projekata koji će cijelu zemlju otvoriti prema Neumu, piše Klix.ba. 

 

Radovi na izgradnji magistralne ceste M-17.3 Neum - Stolac, dužine 36,5 km, izvode se u skladu sa planiranom dinamikom, a završetak radova očekuje se početkom iduće godine.

 

Izgradnjom ove moderne prometnice riješit će se problem cestovne povezanosti obale Jadranskog mora i područja Neuma sa ostatkom HNŽ, a time i cijele BiH, te pozitivno utjecati na konkurentnost gospodarstva Stoca i Neuma.

 

Poduzetnici iz Neuma kažu kako je za njih izgradnja nove ceste neprocjenjiva, jer kako pričaju za Klix, probleme koje su imali zbog toga što su lošom prometnom infrastrukturom bili odvojeni od ostatka zemlje su mnogi.

 

Jedan od poduzetnika koji izvozi svoje proizvode u Hrvatsku iz Neuma priča kako je godinama primoran svu robu voziti preko Svitave do Bijače da bi tu robu carinio i magistralnim putem se vraćao u Dubrovnik, jer dva granična prijelaza između Neuma i Hrvatske nisu carinski.

 

"Izgradnjom ove ceste mi ćemo do Mostara sada imati 45 minuta vožnje bez granica i bez gužvi, a put je zasta odličan i siguran, što je veoma značajno za sve nas", govore mještani Neuma sretni što se njihov dugogodišnji problem povezanosti sa ostatkom zemlje konačno rješava.

 

Izgradnja magistralne ceste Stolac - Neum je počela u travnju 2018. godine, a završetak se očekuje početkom 2022 godine. Sredstva za izgradnju ove ceste dio su programa izgradnje i modernizacije magistralnih cesta u Federaciji BiH u vrijednosti od 173 milijuna KM.

 

Riječ je o kreditnim sredstvima Svjetske banke, Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio