Google najavio: Androidom ćemo uskoro moći otključati automobil

Datum objave: 19.05.2021   Broj čitanja: 425
Google je službeno najavio svoju verziju CarKeyja, Appleove najavljene značajke za otključavanje vozila koja će, naravno, raditi pomoću Androida..
Google najavio: Androidom ćemo uskoro moći otključati automobil

 

Apple je prošle godine najavio način pomoću kojeg ćemo moći otključati vozilo, a ove godine Google je tijekom konferencije I/O napravio isto - kompanija je upravo objavila da će Android 12 u sebi imati tehnologiju digitalnog ključa kojom je moguće zaključati, otključati i pokrenuti automobil.

 

Google kaže da značajka koristi UWB, odnosno Ultra Wideband tehnologiju što znači da može otključati auto bez vađenja telefona iz džepa - ako, naravno, vaš telefom ima UWB čip. Ako nema, NFC će otključati auto pritiskom na ekran. Također možete dijeliti svoj virtualni ključ za auto s prijateljima i obitelji ako im, naravno, ponekad zatreba.

 

Google kaže da digutalni ključevi za automobile dolaze kasnije ove godine i to na 'izabrane' modele Pixela i Samsung Galaxyja. Problem je što niti jedan Pixel do danas nije koristio UWB tehnologiju, što znači da je ovdje možda riječ o Pixelu 6 i nekoj od njegovih premijernih značajki. Apple je UWB smjestio u modele iPhone 11 i iPhone 12, omogućivši stvari poput AirTagsa, poboljšanih značajki pri komunikaciji iPhonea i HomePoda mini te, među ostalim, i digitalnog ključa za automobile, objašnjava Engadget.

 

Proizvođači vozila će funkciju morati aktivirati, a njihovi će ju auti morati podržavati, što znači da ćemo malo pričekati prije nego što svi svoja vozila krenemo otključavati Googleovim softverom. BMW je, naglašava izvor, prvi partner koji će podržati Googleov softver makar kompanija naglašava da surađuje s nekoliko drugih neimenovanih proizvođača vozila.

 

Google je tkođer najavio značajku koja će biti korisnija i malo prije - Fast Pair je tehnologija koja omogućava brže spajanje sa Bluetooth uređajima te dolazi u vozila iz BMW-a i Forda. Uz ovo ćemo, nadamo se, spajanje s vozilom učiniti puno elegantnijim.
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio