Puno manje novca iz dijaspore

Datum objave: 17.05.2021   Broj čitanja: 268
U prošloj godini dijaspora je u Bosnu i Hercegovinu poslala dvije i po milijarde maraka. To je za gotovo pola milijarde manje novca nego u godini prije pandemije, priopćila je Centralna banka BiH.
Puno manje novca iz dijaspore

 

Je li ovakav scenarij prepreka za ekonomski rast? Domaća ekonomija ovisi od dijaspore, znaju to ekonomisti, a znaju i sami građani. Iz Centralne banke BiH kažu da doznake bh. dijaspore čine oko 8,5 posto ukupnog BDP-a. 2,5 milijarde maraka, koliko je od dijaspore stiglo u našu zemlju u prethodnoj godini, najmanji je iznos u posljednje četiri godine.

 

“Po mom osobnom iskustvu rijetko ili nikako se putovalo za BiH. Samim tim i nedolaskom dijaspore smanjen je protok novca, smanjene su doznake ali smanjen je i priliv novca koji dijaspora nosi sa sobom i troši u BiH, samim tim smanjen je i priliv sredstava u proračun BiH”, objašnjava Samir Zametica, predsjednik Bosanskog kulturnog centra Kopenhagen.

 

“Ovo se neće trenutno zaustaviti samo na ovome, jer ljudi neće baš odmah putovati ili slati novac u BiH trenutno, vjerojatno će se odraziti na iduću godinu ili čak još jednu godinu iza dok se ova situacija ne stabilizira”, govori Edin Hajder, predsjednik Saveza bh. udruženja u Danskoj.

 

Prošlu godinu mnogi su već nazvali pandemijskom. Тo je godina koja je, kako kažu iz Udruženja, spriječila i putovanja i prihode u cijelom svijetu. Zbog manje novca od dijaspore, ekonomski rast Bosne i Hercegovine je ugrožen. “To što su manje doznake od naše dijaspore je sasvim prirodno, jer dijaspora živi puno teže nego što je prije covida živjela. To će svakako utjecati na ekonomiju u BiH jer značajan dio tih sredstava išao je u finalnu potrošnju, vrlo malo je u neku investicijsku izgradnju išao i slao se onima koji jesu u BiH njihovi najdraži”, govori Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

 

Promjenjivi uvjeti dolaska u zemlju, ali i odlaska iz BiH, pandemija zbog koje su mnogi ostali bez posla, te pojedinih najava o oporezivanju novca dijaspore s 10 posto, razlozi su zbog kojih sve manje novca stiže iz dijaspore.

 

Ekonomisti zaključuju da bi novi zamah ekonomiji dao novac dijaspore koji bi umjesto u finalnu išao u investicijsku potrošnju, prenosi BHRT. 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio