Franjevačke Grude su mu bile prva i jedina župa! Fra Tihomir Zubac nestao je u 'koloni smrti' u svibnju 1945. godine

Datum objave: 15.05.2021   Broj čitanja: 1524
Obilježava se 76 godina od Križnog puta u Bleiburgu gdje su stradali vojnici, domobrani, civili... brojne nevine žrtve, žene i djeca.
Franjevačke Grude su mu bile prva i jedina župa! Fra Tihomir Zubac nestao je u 'koloni smrti' u svibnju 1945. godine


Bleiburg je bio, kako i glasi naziv filma hrvatskog redatelja Nikole Kneza, Titova dozvola za genocid.


Sva hrvatska područja, a osobito Hercegovina, bila su zahvaćena tim užasom. U zapadnoj Hercegovini nije bilo kuće kojoj nije nanesena šteta bilo ubojstvima, progonima ili pak uništenjem ili zapljenom imovine.


Među brojnim uglednicima koji su zauvijek nestali u koloni Križnog puta bio je i župni kapelan mučeničke župe Grude franjevac Tihomir Zubac.


Tihomir je rođen 26. siječnja 1918. godine u Gradnićima, u Brotnju. U rodnom mjestu završio je pučku školu, a onda odlučuje slijediti put svog starijeg brata fra Zdenka i upisuje se u prvi razred Franjevačke klasične gimnazije na Širokom Brijegu. Dana 4. srpnja 1935. oblači franjevački habit. U Mostaru je zaređen za svećenika 2. svibnja 1943. godine. Njegova prva i jedina župa u kojoj je vršio službu bila je franjevačka župa Grude. U tragičnom svibnju 1945. nestao je zauvijek u "koloni smrti", pretpostavlja se, negdje u blizini slovenskog gradića Postojne.


Bio je talentirani pisac, bavio se književnošću, pjesništvom i povijesnim istraživanjem, te je pisanje shvaćao kao svoju rodoljubnu dužnost i u kratkom je vremenu dao doprinos hrvatskoj kulturnoj baštini. Njegovi književni radovi objavljivani su po raznim novinama onog vremena, u Hrvatskoj smotri, Napretku, Hrvatskoj straži, Hrvatskom narodu, Novom listu, Kršćanskoj obitelji... i upravo je to prema mišljenju komunističkih zlotvora bio najveći grijeh mladog intelektualca, franjevačkog velikana koji je završio svoj životni put sa samo 27 godina, kao doživotni kapelan mučeničke župe Grude. Sličnu sudbinu doživio je i njegov brat fra Zdenko kojeg su partizani oteli iz župne kuće u Ružićima, odveli od župe i pogubili. Identificiran je 27. listopada 2006. u Splitu, a bio je među 18 ekshumiranih u Zagvozdu. Pokopan je 2007. godine u Širokom Brijegu.


Tijelo fra Tihomira Zubca, grudskog kapelana, nikad nije pronađeno, međutim njegov mučenički put ne smije biti zaboravljen, kao ni put brojnih drugih nevinih žrtava hrvatskih križnih puteva.


Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio