Obilježena 30. obljetnica zaustavljanja JNA agresora u Pologu Video

Datum objave: 07.05.2021   Broj čitanja: 748
Hrvati iz Širokoga Brijega i susjednih općina zaustavili su gololruki 7. svibnja 1991. godine kolonu od preko stotinu tenkova i oklopnih vozila JNA.
Obilježena 30. obljetnica zaustavljanja JNA agresora u Pologu Video

 

Na obilježavanju 30. obljetnice zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović poručio je kako zajedništvo hrvatskoga naroda treba čuvati kao posebnu vrijednost i s tim iskustvom osmisliti dugoročnu budućnost tog naroda na ovim prostorima. Istodobno je napomenuo kako se prostor Bosne i Hercegovine znatno promijenio u odnosu na 1991. godine.

 

"BiH danas izgleda drugačije, ali s bezbroj otvorenih pitanja. Ta pitanja bila su također otvorena i u bivšoj državi, ali sada na manjem prostoru zbog čega je to mnogo opasnije. Danas nemamo takve moći i sile, ali imamo ubojitiju silu, silu politike, diplomatskoga djelovanja za koje često nemate jedno usmjerenje. Tako da u BiH danas imamo potpuno različita stajališta o tome kakvu BiH želimo i želimo li je uopće", istaknuo je Čović.

 

Dodao je kako jedino još hrvatski narod želi europski put BiH, dok druge dvije politike govore o nestanku BiH. "Naše okruženje se vidno promijenilo. Imamo Hrvatsku kao članicu NATO saveza i Crnu Goru u istoj poziciji. Ostalo je puno toga 'istočno' da se dogovara. No kad bi oko toga bilo jasnih rješenja kod međunarodne moći, vjerojatno bismo se lako prilagodili. Međutim, tu nema jednoznačnih rješenja", konstatirao je Čović. Dodao je kako mora postojati jasno opredjeljenje i kad je u pitanju jednakopravnost, konstitutivnost, legitimno predstavljanje i federalizam bez kojeg, smatra Čović, ovaj prostor ne može opstati. Naveo je kako hrvatski narod ne smije dozvoliti da bude naivan i izvan pregovaračkog stola. "Treba podsjetiti da nije bilo hrvatskoga naroda u BiH, danas ne bi imali ovakvu Hrvatsku u njezinim međunarodno priznatim granicama, kao što bi teško bilo i hrvatskog naroda u BiH da nije Republike Hrvatske. To je jedno biće koje treba održavati u vrijednim odnosima", poručio je Čović.

 

Prigodnim riječima obratio se i predsjednik Skupštine općine Široki Brijeg iz 1991. godine Anđelko Mikulić, poručivši kako sjećanja na ove trenutke ne smiju biti zaboravljena.

 

U užem krugu nekadašnjih pripadnika ratnih postrojbi i čelnika županijske i gradske vlasti, uz 30. obljetnicu zaustavljanja tenkova agresorske JNA u Pologu, obilježen je i Dan hrvatskih branitelja Grada Širokog Brijega. Tim povodom, na Trgu širokobrijeških žrtava upriličeno je polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva za poginule branitelje, dok je za 18 sati najavljena sveta misa koju će predvoditi mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije.

 

Podsjetimo, Hrvati iz Širokoga Brijega i susjednih općina zaustavili su 7. svibnja 1991. godine kolonu od preko stotinu tenkova i oklopnih vozila JNA, koja je krenula iz mostarske vojarne prema zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske zauzeti položaje.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio