Čestitka vatrogascima u povodu blagdana svetog Florijana

Datum objave: 04.05.2021   Broj čitanja: 199
U povodu blagdana svetog Florijana zaštitnika vatrogasaca koji se obilježava 4. svibnja svim vatrogascima Uprava civilne zaštite ŽZH čestita njihov dan.
Čestitka vatrogascima u povodu blagdana svetog Florijana

 

„U povodu blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca svim pripadnicima javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Županije Zapadnohercegovačke čestitamo njihov dan i upućujemo iskrene čestitke. Vaša hrabrost i požrtvovnost u obavljanju ove nadasve humane profesije ulijeva sigurnost svima nama stanovnicima Županije Zapadnohercegovačke jer znamo da ćete nam pomoći u svim situacijama pritom riskirajući vlastito zdravlje i živote kako bi nas zaštitili. Također upućujemo čestitku svim vatrogascima i izvan naše Županije, a posebice onima s kojima surađujemo i koji nam pružaju pomoć u opremi, obuci i gašenju požara većih razmjera kada nam je pomoć najpotrebnija“, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite ŽZH.

 

Sveti Florijan (Cetium, danas St. Polten, Austrija 250. - 304.), kršćanski je svetac i mučenik. Slavi se kao zaštitnik Poljske i Linza u Austriji.

 

Zaštitnik je vatrogasaca i drugi svetac zaštitnik zagrebačke nadbiskupije. Svjesno se žrtvuje priznajući da je kršćanin, kako bi bio uz svoje suborce i u času njihove smrti.

 

Nakon brutalnog mučenja, osuđen je na spaljivanje na lomači. Prema predaji, stojeći na lomači, Florijan potiče rimske vojnike da zapale vatru govoreći im: „Ako je zapalite, na plamenim jezicima ću vam pobjeći u nebo!“

 

Uplašen njegovim riječima, umjesto da ga spali, njegov krvnik naređuje da ga 4. svibnja 304. godine bace u rijeku Enns s mlinskim kamenom oko vrata.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio